U ovotjednom Kulturnom mozaiku aktualnosti iz virovitičke i slatinske knjižnice te najava premijere u Kazalištu Virovitica

U ovotjednoj emisiji o kulturi “Kulturni mozaik” predstavili smo vam aktualna događanja i zanimljivosti s područja Virovitičko-podravske županije.

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica pokrenula je razne projekte i programe, od pomoći stradalima u Baranji do nekih zanimljivih projekata koje su prijavili na natječaj Ministarstva kulture, njih ukupno 9, ukupne vrijednosti 438 tisuća kuna. Da su vrlo marljivi i uz to kreativni, potvrdio nam je i ravnatelj Knjižnice Robert Fritz.

– Da, dosta smo entuzijastični. Pokrenuli smo najprije prikupljanje igračaka u akciji “Djeca djeci – darivanje igračaka za djecu potresom pogođenih područja”. Građani Virovitice i korisnici virovitičke knjižnice ponovo su pokazali veliko srce prikupivši velik broj igračaka. Knjižničarke iz Igraonice su ih detaljno pregledale, dezinficirale, sortirale i zapakirale prema namjeni, a kolegica Ivana Molnar, voditeljica Igraonice i ja dostavili smo ih u Dječji vrtić „Petrinjčica“ u Petrinji i Dječji vrtić „Bubamara“ u Glini. Zadovoljstvo i zahvalnost na darovanim igračkama bili su obostrani, a prema riječima djelatnika oba vrtića, djeci će u ovim traumatičnim okolnostima to uistinu puno značiti. Nakon što smo uspješno završili tu akciju, započeli smo novu. Uključili smo se u nacionalnu kampanju za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja “Čitaj mi!” u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva – Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež, UNICEF-a, Hrvatskog pedijatrijskog društva, Hrvatskog čitateljskog društva, Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti i Hrvatskog logopedskog društva, a cilj je prikupljanje slikovnica i knjiga za djecu potresom pogođenih područja Banovine pod sloganom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!”. Svi koji žele mogu svoje slikovnice i dječje knjige koje više ne koriste donijeti u našu  knjižnicu i darovati ih onima kojima će čitanje biti obrazovna i biblioterapijska potreba – istaknuo je ravnatelj Knjižnice Robert Fritz.

ZAPOČELA AKCIJA „KNIGA KAO LIJEK“

Povodeći se idejom da knjige budu svima na dohvat ruke, čak i u mjestima koja nemaju knjižnice, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica započela je s programom “Knjiga kao lijek“. Radi se o novoj usluzi – dostavi knjiga na kućni prag za područje grada Virovitice i prigradskih naselja, a ciljano je namijenjena korisnicima koji ne mogu doći u prostor Knjižnice, dakle umirovljenicima, osobama s invaliditetom i svima potrebitima. S uslugom smo započeli 17. veljače u povodu obilježavanja Međunarodnog dana darivanja knjiga (14. veljače).

– Dostava će ići svake srijede, a korisnici knjigu mogu naručiti telefonom, emailom ili preko treće osobe i mi ćemo je dostaviti na njihov kućni prag. Trebaju samo ostaviti svoju adresu, broj telefona, ime i prezime. Odjednom mogu posuditi četiri knjige, koje kod njih mogu biti 45 dana, a mi ćemo se pobrinuti i za povrat – istaknuo je ravnatelj Knjižnice Robert Fritz.

Osim knjiga, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica nudi i posudbu audiovizualne građe, DVD-a, CD-a… Sva građa dostupna je i online, pa svi oni koji imaju tu mogućnost i žele mogu pristupiti i online katalogu i na taj način pregledati sve što knjižnica nudi. Fond knjiga uistinu je bogat, oko 90.000 naslova građe, tako da svatko može nešto pronaći za sebe.
Ravnatelj knjižnice Robert Fritz istaknuo je da će zasigurno trebati  vremena da ljudi prihvate ovu novu uslugu, ali kako se nada da će reakcije biti odlične.  Inače, godišnja članarina za osobe s invaliditetom i umirovljenike s mirovinom do 2000 kuna je besplatna, a za one s primanjima iznad 2000 kuna iznosi 40 kuna.

USKORO I NABAVA BIBLIOBUSA

Još jedan zanimljiv projekt koji je Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica osmislila je i „Potrubi za knjigu“. Naime, u partnerstvu s Gradom Virovitica i Virovitičko-podravskom županijom prijavili su se s tim projektom na natječaj „Čitanjem do uključivog društva“ koji provodi i s 15 posto financira Ministarstvo kulture i medija, a s 85 posto Europski socijalni fond. Ukupna vrijednost natječaja iznosi 41 milijun kuna, a vrijednost projekta Gradske knjižnice je oko 2,5 milijuna kuna. Projekt je usmjeren na povećanje socijalne uključenosti ranjivih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti te ga priprema županijska Razvojna agencija VIDRA.

– Trenutna pokrivenost knjižničnom mrežom naše županije je nekih 65 posto, što znači da otprilike 30.000 stanovnika nema direktan pristup knjižničnoj mreži. Bibliobus je sredstvo kojim će knjige doći do korisnika, ali ne samo knjige nego i brojni sadržaji za mlade: 3D printer, programiranje, robotika, audiovizualna građa, savjeti pri pisanju domaćih zadaća i mnoge druge usluge koje su u današnje vrijeme bitne. Zahvaljujući nabavi takvog pokretnog vozila, bibliobusa, stanovnicima prigradskih naselja, općina Virovitičko-podravske županije koje nemaju knjižnicu i knjižnične usluge te se nalaze u lošije prometno povezanim područjima omogućili bismo dostupnost knjižnične građe i aktivno sudjelovanje u mnogobrojnim kulturnim i obrazovnim aktivnostima te korištenju informacijskih izvora – istaknuo je Fritz.

Bibliobus bi svaka dva tjedna obilazio sva stajališta prema ranije dogovorenom rasporedu te bi na njima, osim posudbe knjiga, provodio i radionice navedene u projektu. Projekt traje ukupno 2 godine od potpisivanja ugovora, a održivost od 5 godina nakon toga garantiraju partneri.

VIROVITIČKOJ KNJIŽNICI ZA PET PROGRAMA ODOBRENO 225 TISUĆA KUNA

Gradska knjižnica redovito se javlja na natječaje i pozive Ministarstva kulture i medija, ponekad u više, a ponekad u manje kategorija. Ove godine prijavili su čak devet projekata. Za sada im je za pet programa odobreno 225 tisuća kuna. Riječ je o programima nabave knjižne i neknjižne građe, za dječje jezične i zavičajne radionice, za sajam knjiga Viroliber i za dovršetak digitalizacije Virovitičkog lista, od 1953. – 1992. godine, zahvaljujući kojemu će Virovitički list, tj. kulturološka povijest Virovitice biti dostupna online svim zainteresiranima.

RADNO I U GRADSKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI SLATINA

U povodu Valentinova Gradska knjižnica i čitaonica Slatina svake godine organizira zanimljive sadržaje. Nažalost ove godine zbog trenutne situacije s koronavirusom nisu bili u mogućnosti družiti se sa svojim korisnicima na večeri poezije ili radionicama, pa su sadržaje preselili on line, kao i većina. Tim povodom na inicijativu v.d. ravnateljice Gradske knjižnice Marije Cindrić organizirali su nagradni natječaj za građane „Ljubav i njeni citati“. U prigodi Valentinova pozvali su sve zainteresirane da se kreativno izraze o ljubavi u obliku poezije, proze ili videozapisa u kojemu čitaju, recitiraju ili izvode svoja autorska djela, da se odvaže podijeliti svoje osjećaje i kreativnost s drugima.

Koliko su u  tome uspjeli i kakav je bio odaziv, otkrila nam je Martina Hamaček, knjižničarka Gradske knjižnice i čitaonice Slatina.

– S velikim zadovoljstvom možemo reći da je ova naša mala inicijativa vrlo toplo dočekana i od strane korisnika naše Gradske knjižnice i čitaonice Slatina, ali i od šireg kruga građana. Ostali smo pod dojmom da je ljudima jednostavno nedostajao nekakav sadržaj, nekakvo druženje, nekakav osjećaj zajedništva i svi komentari koje smo dobili bili su pozitivni – naglasila je Martina Hamaček.

Svi radovi koji su pristigli objavljeni su na Facebook stranici, ali su izloženi i u prostoru knjižnice.

– Budući da nema svatko pristup društvenim mrežama, što zbog svoga odabira, što zbog svojih mogućnosti, odlučili smo izložiti te pjesme i na drugačiji način. Većina autora koji su nam se javili ujedno su i naši korisnici, koji nam dolaze barem jednom tjedno, pa se nametnula ideja o izložbi, da svima pružimo mogućnost da pročitaju svoje djelo, ali i ostalo pristiglo. Pristiglo je sveukupno 58 autorskih djela unutar dvije kategorije, za odrasle i djecu. Javila su nam se 22 autora, a ukupan broj djela je 58, od kojih su dva djela prozna, jedna je vrlo zanimljiva pjesma ukomponirana unutar likovnog izražaja naše inače najmlađe autorice, dok su preostala djela poetske naravi – zadovoljno je istaknula Hamaček.

Knjižnica je pripremila nagrade za sve sudionike nagradnog natječaja koje je nagradila besplatnim jednogodišnjim članstvom ili besplatnim jednogodišnjim produženjem postojećeg članstva, a najboljima i posebne nagrade.

ŽELJA DA SE SVI RADOVI NAĐU U ZBIRCI PJESAMA

– Želja nam je pronaći način i sponzorstvo da se ova zbirka pjesama tiska te tako bude dostupna za posuđivanje i čitanje u našoj knjižnici. Voljeli bismo ostaviti trajni zapis ovog natječaja, možda čak u suradnji s lokalnim radiopostajama osmisliti radioemisiju posvećenu poeziji, sudjelovati u tjednom ili mjesečnom tisku s ovim našim pjesmama. Nekakve druge ideje koje bismo željeli ostvariti vezane su uz činjenicu da je 2021. proglašena Godinom čitanja pa ćemo organizirati razne projekte koji će onda naše korisnike i građane potaknuti na učlanjivanje u našu knjižnicu na čitano i na pisano izražavanje – kazala je na kraju knjižničarka Gradske knjižnice i čitaonice Slatina Martina Hamaček.

RAVNATELJ KAZALIŠTA VIROVITICA TOMISLAV PINTARIĆ O NOVOJ PREDSTAVI, ALI I PLANOVIMA ZA BUDUĆNOST

Iako su ljubitelji kazališta na ovom području željno iščekivali početak veljače i 17. izdanje VIRKAS-a, zbog epidemioloških mjera neće biti održano u redovnom terminu, no iz Kazališta nisu odustali. Čak dapače, vrijedno rade i pripremaju novu predstavu. A to nam je potvrdio i ravnatelj Kazališta Virovitica Tomislav Pintarić.

– Žao nam je što se Virkas ne održava u veljači u našem tradicionalnom terminu, ali zbog trenutnih mjera koje su na snazi smatramo da je bolje da se održi u neka bolja vremena. Za sada nam je u planu da to bude lipanj, naravno ukoliko će doći do popuštanja mjera, ali definitivno će ga biti jer to je festival koji je jedan od naših zaštitnih znakova i naš ponos.

PREMIJERA PREDSTAVE “ALABAMA“ 26. VELJAČE

Da se naporno radi, dokaz je i nova predstava koja će svoju premijeru imati 26. veljače.

– Pri kraju smo s pripremama za novu predstavu. Žao nama je što ona neće biti izvedena na otvorenju Virkasa kako smo i planirali, ali unatoč svemu veselimo se premijeri. Radi se o predstavi „Alabama“ koja je rađena na tekst poznatog hrvatskog pisca Davora Špišića i režiji Darija Harjačeka. To je jedna dosta teška, potresna, ali i snažna i dojmljiva priča o toplim, duhovitim i melankoličnim ljudima koji su preživjeli rat, a sada pokušavaju preživjeti i poraće. Planirana svečana premijera je 26. veljače, a repriza ili premijera za pučanstvo 27. veljače. Naravno, zbog neizvjesnosti s koronavirusom ne možemo sa sigurnošću tvrditi hoće li to navedenih datuma biti odigrano, no svi se nadamo da će uskoro biti zdravije i veselije vrijeme za sve nas. U predstavi sudjeluje kompletan glumački ansambl: Mijo Pavelko, Blanka Bart, Snježana Lančić, Draško Zidar, Goran Koši i Goran Vučko, ali i jedno novo ime – Monika Lanšćak, mlada glumica, Virovitičanka, koja nam je ušla u ansambl. Moram ovim putem napomenuti da nam je drago da smo u dogovoru s osnivačima uspjeli osigurati sredstva za našu mladu glumicu, jer je pomlađivanje i povećanje glumačkog ansambla iznimno bitno za jedno kazalište, a pogotovo ako se radi o osobama iz našega grada koje su završile određene umjetničke akademije – rekao je Pintarić.

ZA OVOGODIŠNJI PROGRAM DOBILI 370.000 KUNA

Ministarstvo kulture i medija za dramsku umjetnost je u ovoj godini odobrilo ukupno 360 programa diljem Hrvatske, a među njima je i Kazalište Virovitica kojemu je odobreno ukupno 370.000 kuna: za Kazališno ljeto 10.000 kn, za Virkas 70.000 kuna, 40.000 kuna je odobreno za gostovanje s predstavama za djecu i odrasle u Hrvatskoj, a najveći iznos, 250.000 kn za premijerne naslove, njihove reprize, kao i reprize postojećih predstava.

– Drago nam je što Ministarstvo i dalje prepoznaje naš kvalitetan rad, posebice u ovim za kulturu teškim vremenima. Nadamo se samo da će epidemiološke mjere u jednom trenutku popustiti i da ćemo sve ovo ostaviti iza sebe.  Kazalište mora živjeti i svi jedva čekamo da se vratimo na daske i zaigramo pred svojom publikom i prepunim kazalištem – zaključio je Pintarić.

(www.icv.hr, rtk)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content