Uvedena nova pravila za ostvarivanje poticaja za samozapošljavanje, za neke projekte možete dobiti 130.000 kuna

U paketu državnih mjera za očuvanje radnih mjesta jedna od najpopularnijih je ona za samozapošljavanje. Ako ste nezaposleni i odlučite se na pokretanje vlastitog posla, od početka godine možete ostvariti pravo na sufinanciranje opravdanih troškova po izmijenjenim pravilima.

Promjene se odnose na visinu subvencije, određivanje prihvatljivih troškova i novi sustav bodovanja. Osim za pokretanje novog posla, potpore se mogu koristiti za udruživanje u nove poslovne subjekte i preuzimanje postojećih subjekata.

Maksimalni iznos potpore povećan je na 130.000 kuna, a iznos ovisi o djelatnosti poslovnog subjekta i predočenom poslovnom planu, piše Tportal.

Najviše potpore za prerađivačku industriju

Po novome, potpore su podijeljene na četiri kategorije korisnika dok su ranije bile samo dvije. Najviša potpora (do 130.000 kuna) dodjeljuje se poduzetnicima koji se bave prerađivačkom industrijom. Do 100.000 kuna mogu dobiti poduzetnici iz djelatnosti rudarstva i vađenja, opskrbe vodom, uklanjanja otpadnih voda i gospodarenja otpadom, djelatnosti sanacije okoliša te građevinarstva.

Do 75 tisuća kuna namijenjeno je djelatnostima koje pripadaju u sljedeća područja: trgovina na veliko i na malo, prijevoz i skladištenje, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, djelatnosti pružanja smještaja i usluživanja hrane, informacije i komunikacije, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi te umjetnost, zabava i rekreacija. U kategoriji do 55.000 kuna su administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, obrazovanje i ostale uslužne djelatnosti.

No dok traju restriktivne epidemiološke mjere, potpora se neće odobravati poduzetnicima koji žele pokrenuti posao u ugostiteljstvu i turizmu (smještaj i usluživanje hrane), kao i ostalim djelatnostima kojima je privremeno obustavljen ili ograničen rad.

Područja za koja se ne može dobiti potpora ostala su ista. Riječ je o desetak djelatnosti koje nisu prihvatljive za financiranje, poput poljoprivrede, financijskih djelatnosti, osiguranja i poslovanja nekretninama. Potpora se ne može dobiti ni za djelatnosti sezonskog karaktera, uključujući one vezane uz turističku sezonu.

Novi kriteriji za određivanje opravdanih troškova

Po novome se prihvatljivi troškovi poslovanja pokriveni potporom dijele na fiksne i varijabilne. Fiksni iznos potpore je unaprijed određen za inicijalne troškove registracije poslovnog subjekta, troškove rada jedne zaposlene osobe na puno radno vrijeme te uobičajene tekuće troškove za prvih nekoliko mjeseci poslovanja (trošak knjigovodstva, zakup poslovnog prostora, obvezne članarine, administrativni troškovi i troškovi sitnog inventara, troškovi izrade mrežne stranice i oglašavanja i slično).

Fiksni iznos potpore dodjeljuje se u visini od 40.000 kuna za registraciju obrta s paušalnim oporezivanjem te u visini od 55.000 kuna za registraciju svih ostalih vrsta poslovnih subjekata. Troškove za ovaj dio potpore više nije potrebno pravdati u troškovniku, sastavnom dijelu poslovnog plana.

Varijabilni troškovi odnose se na kupnju opreme, inventara, sirovina i materijala, prava (licence, franšize) te troškove edukacije. Oni se razlikuju ovisno o djelatnostima za koje se dodjeljuje potpora i razvrstani su u osam kategorija. Prihvatljiv trošak je i PDV iskazan na računima.

Ako se više nezaposlenih osoba udruži u isti poslovni subjekt, samo jednoj osobi može biti dodijeljen maksimalni iznos potpore koji uključuje fiksne i varijabilne troškove dok suosnivač može ostvariti potporu u propisanim iznosima ovisno o skupini i samo za varijabilne troškove. Primjerice, dva poduzetnika koji pokreću prerađivačko-industrijsku djelatnost mogu maksimalno dobiti 200.000 kuna.

Osobe koje namjeravaju preuzeti postojeće poslovanje kroz novi subjekt od člana obitelji ne mogu ostvariti potporu, kao ni osobe koje traže potporu i namjeravaju registrirati trgovačko društvo, a imaju ovrhu po privatnim računima čiji iznos prelazi 20 posto iznosa tražene potpore.

Novi sustav bodovanja

Zahtjevi za dodjelu potpore za samozapošljavanje predaju se Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) najkasnije do 31. listopada ove godine, odnosno do iskorištenja sredstava. Zahtjevi se mogu predati elektroničkim putem na adresi www.mjere.hr, uz korištenje korisničkog računa sustava e-građani.

Kao i do sada, za ostvarivanje prava na potporu morate izraditi poslovni plan iz kojeg se vidi da je poslovna ideja financijski isplativa te proći aktivnosti u suradnji sa savjetnikom za samozapošljavanje, koje uključuju individualno savjetovanje i edukaciju na radionici za samozapošljavanje. Uz poslovni plan potrebno je priložiti troškovnik iz kojeg je vidljivo koje varijabilne troškove planirate pokriti iz subvencije.

Svaki zahtjev se ocjenjuje po principu bodovanja tako da su različitim elementima pridruženi unaprijed određeni rasponi bodova. Najveći broj bodova koje je moguće ostvariti je 100 dok je bodovni prag za pozitivnu ocjenu zahtjeva 65 bodova. Po novome se dodjeljuju dodatni bodovi za inovativnost i usmjerenost zelenoj i digitalnoj tranziciji. Inače, najviše bodova (po 15) donosi radno iskustvo, kvaliteta poslovnog plana te procjena prihoda i troškova.

Ugovorno razdoblje za korištenje potpore traje 24 mjeseca. U navedenom razdoblju dužni ste održati poslovanje i zaposlenost, namjenski utrošiti varijabilni dio potpore, redovito podmirivati obveze prema državi te ostvariti ukupni promet od najmanje 50 posto dodijeljenog iznosa potpore. Ako ne ispunite neki od navedenih kriterija, dužni ste vratiti dio ili cijelu dodijeljenu potporu.

Detaljne upute s kriterijima odobravanja i načinom korištenja potpora za samozapošljavanje i proširenje poslovanja u 2020. godini možete pronaći ovdje.

(tportal.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content