Virovitica među top 10 gradova po povećanju sredstava za stipendije

Čak trećina gradova povećala je proračunska izdvajanja za stipendije za preko 30 posto, njih 15 za više od 100 posto, a šest gradova i za preko 200 posto, a rekorder je Đakovo u kojemu su sredstva za stipendije povećali preko 4.000 posto, piše Gradonačelnik.hr

Da ulaganja u mlade, znanje i obrazovanje ne treba gledati kao na trošak, nego isključivo kao na investiciju, pa i najbolju moguću, i kako je kvalitetno obrazovanje osnova i preduvjet za sve poslovne i razvojne procese, drži iz godine u godinu sve veći broj hrvatskih gradova.

Da veliki dio gradova to zaista i provodi u praksi i da u skladu s tim iz godine u godinu povećava, uz ostalo, izdvajanja i za stipendije, potvrđuje njihova analiza podataka Ministarstva financija za 2019. koja pokazuje i da je više od polovice gradova povećalo proračunsku stavku za stipendije svojim učenicima i studentima. Čak trećina gradova povećala je proračunska izdvajanja za stipendije za preko 30 posto, njih 15 za više od 100 posto, a šest gradova i za preko 200 posto. Apsolutni je, pak, rekorder Grad Đakovo koji je u godinu dana sredstva za stipendije povećao za preko 4.000 posto! Drugi grad s rekordnim povećanjem izdvajanja za studente je Đurđevac, zatim Zlatar, Sinj te Valpovo.

Gledajući, pak, apsolutne brojke, najveće povećanje imali su Sinj – preko 1,3 milijun kuna, te Đakovo – 1,1 milijun kuna, a među top 10 gradova s najvećim povećanjem sredstava za stipendije je i Virovitica.

stip1

Virovitica: Stipendija kroz svih 12 mjeseci u godini

Grad Virovitica u 2021. potpisao je ugovore s 10 novih stipendista. Zajedno s njima, Grad u sustavu financiranja trenutno ima 45 studenata. Mjesečnu stipendiju u iznosu od 800 kuna studenti će primati svih 12 mjeseci u godini.

– Mladi su naša budućnost i oni će jednoga dana biti perjanica našeg razvoja. Mi kao Grad želimo pomoći studentima, ali ujedno ih želimo i potaknuti da odabiru fakultete završetkom kojih će lakše pronaći posao. U interesu nam je da mlade zadržimo u našem gradu, da se kada završe svoje školovanje kao visoko obrazovani kadar vrate u Viroviticu i ovdje pronađu svoju egzistenciju – naglašava gradonačelnik Ivica Kirin.

Inače, Grad Virovitica kroz konkretne financijske pomoći i projekte za djecu brine od rođenja pa do završetka fakulteta. Što se tiče ulaganja u visoko školstvo, u protekloj godini izdvojili su oko 400.000 kuna za studentske stipendije, a za rad Visoke škole Virovitica osigurali 50.000 kuna kako bi se mladima omogućilo studiranje nadomak doma. Krenuli su i sa sufinanciranjem rada studija Drvne tehnologije kojemu je ovo prva akademska godina. Kao pomoć i poticaj razvoju i očuvanju drvne industrije u gradu i županiji, za svaki semestar izvođenja nastave Grad Virovitica izdvojit će 125.000 kuna. Inače, prema riječima pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alena Bjelice, od 2010. do 2020. Grad je za stipendiranje studenata i studentica s područja Virovitice izdvojio 2.721.200 kuna i sveukupno dodijeljeno 287 stipendija za koju se svaku godišnje izdvojilo 9.600 kuna.

(gradonacelnik.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content