Biskup Antun Škvorčević: Neka nam sv. Josip bude primjer kako valja živjeti obiteljski život

Blagdan sv. Josipa, nebeskog zaštitnika grada Slatine i slatinske Župe sv. Josipa, svečano je obilježen i proslavljen euharistijskim slavljima unatoč otežanim društvenim prilikama zbog epidemije koronavirusa. Župnik slavljeničke Župe sv. Josipa i dekan Slatinskog dekanata vlč. Dragan Hrgić organizirao je čak pet svetih misa tijekom dana kako bi se dolazak vjernika rasporedio da na svakoj misi bude optimalni broj prisutnih. Tako je i tradicionalna pobožnost posvećena zaštitniku grada, velika devetnica pod nazivom „Devet srijeda sv. Josipu“, održavana u dva termina, kako bi uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera u pripravi za blagdan sv. Josipa moglo sudjelovati što više hodočasnika.

A središnje blagdansko euharistijsko slavlje predvodio je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević u zajedništvu sa svećenicima Slatinskog dekanata. Župnik Hrgić pozdravio je sve vjernike, napose pješake koji su danas, ali i tijekom devetnice, hodočastili do svoje crkve pješice i na taj način ostavili divno svjedočanstvo žive vjere. Za organizaciju proslave zahvalio je župljanima dviju slatinskih župa, ministrantima, pjevačima, časnim sestrama, vjeroučiteljima, članovim župnih vijeća…

– Posebne pozdrave danas upućujem starima, bolesnim i nemoćnima, koji su godinama na današnji dan sveta otajstva slavili u ovoj crkvi, a više to fizički ne mogu i prate nas putem izravnog prijenosa te koristim prigodu zahvaliti za raspoloživost, pažnju i pomoć koju nam iskazujete kao župnoj zajednici obnašajući svoju časnu dužnost. Pozdravljam vaše suradnike, predstavnike Županije, policije, te predstavnike braniteljskih i drugih udruga, rekao je.

Župnik Hrgić također je izrazio dobrodošlicu slatinskom parohu Draganu Gaćeši te pozdravio braću svećenike Slatinskog dekanata i zahvalio za lijepo svjedočanstvo zajedništva u ovakvim prigodama. U svoje osobno ime i uime cijele župne zajednice vlč. Hrgić zahvalio je biskupu Škvorčeviću što je i ove godine, u ovom okolnostima, htio biti s njima.

– Želimo i danas, ovdje, u crkvi sv. Josipa, posvjedočiti svoju ljubav i vjerničko poštovanje prema Vama kao pastiru naše Požeške biskupije, rekao je župnik Hrgić, a biskupa su posebno pozdravili i predstavnici slatinskih prvopričesnika.

Biskup Škvorčević podsjetio je na Odluku Hrvatskog sabora iz 1687. godine, kojom je sv. Josip proglašen zaštitnikom hrvatskoga naroda, te na odluke pape Franje o proglašenju godine posvećene svetom Josipu i godine posvećene obitelji.

– Želimo svetom Josipu povjeriti svoje osobne nakane, ali onda i nakane naše domovine, moliti za domovinu, a onda i moliti s papom Franjom za naše obitelji, da sveti Josip nađe mjesto još čvršće u našim obiteljima, da moli s nama i za nas, i bude primjer kako valja živjeti obiteljski život, rekao je, uz ostalo, biskup Škvorčević u Slatini. (Petar Žarković-Glas Slavonije; Foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content