EU sufinancira Flori nabavu prvog električnog “smećara” u Hrvatskoj

Nakon provedenog pozivnog natječaja Flora je s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Fondom za zaštitu okoliša potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova namijenjenih za nabavu komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada vrijednog 3,5 milijuna kuna.

Najveći je to ugovor sklopljen po ovom natječaju budući se Flora jedina u Hrvatskoj odlučila za nabavu velikog trokomornog komunalnog vozilo na struju. Flora je još prije 15 godina počela inovativno u svoju flotu komunalnih vozila uvoditi višekomorne smećare za odvojeno prikupljanje otpada. Danas su dvokomorni smećari postali standard, a Flora je otišla korak dalje te jedina u Hrvatskoj već više godina ima samo trokomorne smećare. O nabavi velikog komunalnog vozila na alternativne pogone Flora promišlja već 7 godina, no cijene ovakvih vozila su još uvijek previsoke za samostalnu investiciju.

Novi sofisticirani komunalni električni hybrid krajem proljeća isporučiti će tvrtka NTM koja je pobijedila na javnom nadmetanju. Izgradnjom inovativnih vozila bave se od sredine prošlog stoljeća, sjedište im je u Finskoj, a u proizvodnim pogonima i poslovnicama diljem EU zapošljavaju više od 1.200 ljudi.

Udio bespovratnih sredstava iz EU fondova u ovoj investiciji je 54% od ukupne vrijednosti, a Flora će vozilo otplatiti kroz tri godine financijskim leasingom. Vozilo ima tri potpuno odvojene i neovisno upravljive komore s potisnim pločama i pogonjeno punjivim baterijskim sklopom. Nadogradnja je smještena na troosovinskom podvozju tvrtke MAN. Osim bitnog smanjenja troškova goriva, smanjenja emisije CO2, eliminacije buke niti ostali pozitivni ekološki učinci na ljude i okoliš nisu zanemarivi. Ukoliko se ovaj iskorak Flore pokaže uspješnim, Fond za zaštitu okoliša ubrzo će napraviti poseban Javni poziv samo za sufinanciranje ovakvih i sličnih komunalnih vozila na alterantivne pogone.

Iz tvrtke Flora zahvalili su djelatnicima gradske razvojne agencije VTA koji su pomogli u provedbi ovoga projekta.

(www.icv.hr, flora-vtc.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content