Koronavirus u OBŽ: Stožer zaprimio prijavu o održavanju svete pričesti s oko 400 uzvanika

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata obrađeno je 356 uzoraka, od kojih je 36 bilo pozitivno na koronavirus.

Najviše novozaraženih osoba, njih 11, ima prebivalište na području Osijeka, sedam na području Đakova, po 5 su s područja Našica i Valpova, dvije iz Popovca, a po jedna je s područja Belišća, Bilja, Đurđenovca, Donjeg Miholjca, Kneževih Vinograda i Magadenovca.

Na bolničkom liječenju nalaze se 52 osobe oboljele od COVID-19, i to 42 u Kliničkom bolničkom centru Osijek, od kojih je devet na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je deset pacijenata s tim oboljenjem. Preminula je jedna osoba pozitivna na koronavirus u dobi od 84 godine. Trenutno se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi 1.056 osoba.

Policijski službenici proveli su 31 provjeru osoba u samoizolaciji, od čega su 30 bile samoinicijativne i pritom nisu utvrđena kršenja. Postupajući po dojavi utvrdili su kršenje mjere samoizolacije jedne osobe s područja općine Bizovac te joj je uručena prekršajna prijava.

Policijski službenici obavili su i 173 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu nisu utvrdili kršenja tih mjera.

Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 54 nadzora provođenja epidemioloških mjera (24 u ugostiteljskim objektima, 18 u trgovinama, po 4 pekarnice i benzinske postaje, tri ljekarne te jednoj kladionici) te utvrdili tri nepravilnosti i dali nalog za njihovo otklanjanje.

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije zaprimio je dvije prijave kojima se upozorava na najavljena održavanja svečanosti svete pričesti u župama na kojima se očekuje nazočnost više stotina osoba. Kako je rekao načelnik Stožera Ivan Hampovčan, Županijski stožer će tim povodom uputiti dopis općinskim i gradskim stožerima civilne zaštite i župnim uredima te ih upozoriti da je trenutno dopušteno okupljanje najviše do 25 osoba na jednom mjestu te da u skladu s tim planiraju svoje aktivnosti.

Voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo OBŽ dr. sc. Tomislav Dijanić istaknuo je kako je ovog tjedna na područje Osječko-baranjske županije pristiglo 4.400 doza cjepiva, i to 1.500 doza Pfizera, 1.300 doza AstraZeneca i 1.600 cjepiva Moderne.

– Od 27. prosinca prošle godine do sada na područje OBŽ pristiglo je 29.606 doza cjepiva, od toga je 17.514 doza proslijeđeno obiteljskim liječnicima za njihove pacijente, a ostalo je u prvoj fazi cijepljenja bilo namijenjeno za zdravstvene djelatnike te korisnike i djelatnike domova za starije i nemoćne – rekao je dr. Dijanić.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content