Kroz veliki projekt “Bogatstvo različitosti”, orahovački osnovnoškolci poručuju kako različitost nikad ne smije biti prepreka

Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica kao i svake godine prepoznatljivo je iznimno kreativna i marljiva u svakom koraku. Tako je bilo i ove godine po pitanju projektnog dana u sklopu kojeg je odrađen veliki projekt posvećen toleranciji, a nazvan je “Bogatstvo različitosti”.

-Sljedećih dana putem Youtube kanala svi mogu vidjeti naš video uradak u kojem prikazujemo sve odrađene radionice, a kroz koje svi imaju priliku čuti i pogledati kako mi u našoj školi slavimo različitost, kako se učimo prihvaćati i uvažavati jedni druge i nastojimo da se svatko dobro osjeća u svojoj koži – rekla je ravnateljica Maja Škraba koja je i odabrala temu za ovaj projekt.

Projekt OS IBM osmasi 900x645 e1616448053755

-Kroz ovaj projekt naučili smo kako upoznati i prihvatiti osobe drugačije od nas, kako prihvatiti kvalitete osoba bez obzira na bilo kakvu različitost. Naučili smo biti tolerantni jedni prema drugima – poručio je učenički voditeljski par video priče Sven i Vanesa.

U projektu su sudjelovali svi učenici škole i Područne škole Nova Jošava, a vodili su ih koordinatori Nives Katalinić, Damir Čelant, Marija Lenart i Mateja Tomas.

Projekt OS IBM 1

-Kroz projekt je napravljena i snimljena himna projekta pod nazivom “Tolerancija” autorice, učiteljice glazbene kulture Mateje Tomas, a koju su uz učiteljicu otpjevali učenici petog razreda. Razrađene su teme različitosti kultura Velike Britanije i Hrvatske, učenika i učitelja, borba za prava civila, različitosti školskog sustava, učenici prvoga razreda razradili su sličnosti među sobom i zaključili kako razlike nisu prepreka u suživotu jednog razreda. Također prvašići su imali radionicu recitiranja na znakovnom jeziku, a učenici su još proučavali različitost sportova, različitost učenika u Područnoj školi Nova Jošava gdje zajedno sjede i rade. U mnoštvu radionica bilo je priča o različitosti svjetskih rasa, osoba s invaliditetom i intelektualnim teškoćama, zapravo ih je sve teško i nabrojati. U svakom slučaju zaključak je kako razlika nigdje i nikada ne smije biti bez obzira koliko se ponekad činilo da je netko različit od drugog – rekla je u ime koordinatora, učiteljica Nives Katalinić te dodala:

Projekt OS IBM detalj spota himne

-Posebno bih istaknula kako smo kroz projekt ostvarili suradnju s mnogim institucijama s područja naše i susjedne Osječko-baranjske županije poput Udruge Jaglac, Udruge gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, I. Gimnazijom Osijek i drugima, što je osobito vrijedno u ovo vrijeme kada izravna suradnja nije moguća, a pokazala je dubinu projekta, odnosno prihvaćanje različitosti – rekla je Katalinić.

Ravnateljica Škraba zahvalila se svim učenicima i učiteljima.

– Zahvaljujem svakom učitelju i učeniku na trudu, vjerujući da smo ovim projektom produbili razvoj tolerancije i učinili bitan korak u prihvaćanju onog drugoga. Ono što posebno veseli u provedbi ovog projekta je kako su učenici svaku radionicu odradili s puno volje i truda kako bi ovu osjetljivu temu što vjerodostojnije prikazali – zaključila je Škraba.

Projekt OS IBM Podrucna skola Nova

Na kraju ovog zanimljivog i hvalevrijednog projekta treba čestitati orahovačkoj osnovnoj školi koja je učinila veliki korak u buđenju svijesti i istinskom bogatstvu različitosti.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content