Mladom paru Heleni Živko i Janku Brlasu Općina Pitomača sufinancirala gradnju kuće: Za 15 minuta predali papire i s 30.000 kuna pomoći lakše izgradili kuću iz snova

Općina Pitomača prošle godine sufinancirala je 23 zahtjeva mladih obitelji za rješavanje stambenog pitanja. Mladi par Helena Živko i Janko Brlas uspjeli su tako dobiti pomoć u izgradnji kuće iz snova.

Iako Janko još studira, a Helena radi u dječjem vrtiću u Špišić Bukovici, odlučili su započeti zajednički život, a prva stanica u tome im je mjesto stanovanja. Odabrali su Pitomaču jer, kažu, bitno im je da im sve bude na jednom mjestu.

– Najvažnija nam je bila dostupnost ustanova poput škola, vrtića, ambulante, banaka, pošte, općine, pa onda dućana, sportskog igrališta i slično. Uz sve navedeno i moji roditelji žive u susjednoj ulici, što je isto jedan od važnijih razloga zašto smo odabrali baš Pitomaču – kaže nam Helena.

BRZO I EFIKASNO

Mladim parovima i obiteljima danas je vrlo teško pronaći „svoju kuću“, neovisno žele li rekonstruirati staru ili svoj dom graditi od temelja. Činjenica je da svi žele komadić svog mira koji će im odgovarati u svim potrebama.

Kako bi im olakšala ulaganje, bez obzira koju varijantu odabrali, Općina Pitomača pomaže im sufinanciranjem izgradnje ili rekonstrukcije stambenog objekta.

Ulaganje je to od kojeg svi imaju koristi – mladima je pomoć, a Općini ostvaren cilj, potaknuti mještane da ostanu u svojem mjestu.

– Mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja jako nam je pomogla. Pomoću dobivenih novčanih sredstava, oko 30.000 kuna, riješili smo pitanje struje i vode u kući – kaže Helena, napomenuvši da postupak prijave uopće nije kompliciran kako se inače misli.
Priznajemo, kada netko spomene ulaganje, odmah svi pomisle na puno papirologije i obrazaca, no u njihovom slučaju sve je bilo drugačije, kažu.

– Razveselili smo se kad smo čuli za tu mjeru, no odmah smo pomislili na hrpu papirologije koju treba dugo skupljati. No, zapravo je bilo sasvim obrnuto, sve potrebne dokumente smo već imali (kopije osobnih iskaznica, izvadak iz zemljišne knjige, kopija kupoprodajnog ugovora, bjanko zadužnica), a potrebne obrasce popunili smo u Općini – kaže Janko, koji procjenjuje kako je cijeli postupak prijave trajao svega 15 minuta.

– Predali smo potrebne dokumente, ispunili obrasce, potpisali ih i to je bilo to. Nedugo nakon toga dobili smo novce na račun – kaže Helena.

Svoju sreću i zadovoljstvo ipak ne mogu sakriti jer rade nešto za sebe, a u tome im je uvelike pomogla Općina koja želi svima omogućiti da započnu graditi život u Pitomači te spriječiti problematiku raseljavanja.

– Preporučamo svim mladim obiteljima da se jave na natječaj, nema nikakve kvake, a dodatni vjetar u leđa uvijek dobro dođe – kaže nam Janko.

– Vjerujemo da ne bismo bili gdje jesmo da nismo imali podršku naših obitelji koje su nam pomogle u svakom smislu te riječi – kaže Helena.

Općina i ove godine nastavlja ovu vrstu pomoći i nadaju se da će primjer ovog mladog para potaknuti i druge da se jave na natječaj.

(www.icv.hr, ib)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content