OBŽ subvencionira sjetvu i stočarsku proizvodnju: Iskoristit će se kreditni potencijal od pet milijuna kuna

Kako bi se poljoprivrednicima omogućilo ishođenje povoljnih financijskih sredstava, što je jedan od bitnih čimbenika za poslovanje i njihov daljnji rast i razvitak, Osječko-baranjska županija je sa Zagrebačkom bankom ostvarila poslovnu suradnju u kreditiranju sjetve i stočarske proizvodnje.

Stoga je Županija objavila Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kreditiranje sjetve i stočarske proizvodnje na osječko-baranjskom području, a kredite će subvencionirati s 2 posto kamate. Javni poziv otvoren je do iskorištenja kreditnog potencijala od 5 milijuna kuna.

Korisnici kredita mogu biti fizičke osobe – obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su u sustavu PDV-a, trgovačka društva, poljoprivredne zadruge i obrtnici koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava sa sjedištem ili prebivalištem na području Osječko-baranjske županije odnosno poljoprivredna proizvodnja mora se odvijati na području Osječko-baranjske županije.

Ovisno o vrsti namjene krediti mogu biti kratkoročni ili dugoročni. Kratkoročni krediti namijenjeni su za nabavu repromaterijala za sjetvu: sjeme, presadnice (za povrtlarske kulture), zaštitna sredstva i gnojivo za sjetvu, za vlastitu poljoprivrednu proizvodnju poslovnih subjekata i za nabavu grla za tov svinja. Dugoročni krediti namijenjeni su za nabavu rasplodnih junica i za nabavu grla za tov junadi.

Interes jedinica lokalne samouprave s područja Osječko-baranjske županije za dodatno subvencioniranja kamata za korisnike kredita s njihovog područja iskazali su gradovi Belišće, Đakovo, Osijek i Valpovo, a s kamatnom stopom od jedan posto.
,
Općina Erdut također je zainteresirana za kamatnu stopu od jedan posto, Bilje za 1,5, a Općina Ernestinovo za kamatnu stopu od 0,5 posto na odobrene kredite.

Obrazac zahtjeva, obrasce potrebnih izjava i dodatne informacije mogu se dobiti u Upravnom odjelu za poljoprivredu Osječko-baranjske županije (Županijska 4, Osijek), dok se zahtjevi s propisanom dokumentacijom predaju u dva primjerka osobno ili poštom na adresu: Osječko-baranjska županija, Upravni odjel za poljoprivredu putem Pisarnice, Županijska 4, 31000 Osijek.

(www.icv.hr, tj, foto: ilustracija, M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content