Šreterov natječaj za najbolju hrvatsku riječ: Umjesto pandemije velepošast, samoizolacije samoosama, a respiratora dišnik

U Hrvatskoj se provodi natječaj za nove riječi koje predlažu pojedinci kao tvorbenjaci tih riječi, a natječaj provodi uredništvo časopisa“Jezik” i Zaklada “Dr. Ivan Šreter”. Ove godine objavili su 19 riječi koje su ušle u uži izbor natječaja za najbolju novu hrvatsku riječ i Nagradu “Dr. Ivan Šreter” za 2020. godinu.

Nagrada nosi ime hrvatskoga jezičnoga mučenika i hrvatske žrtve u Domovinskom ratu – pakračkog liječnika Ivana Šretera.

Prijavljeno je ukupno 244 riječi, a od finalnih 19, tri će uskoro biti proglašene najboljima. Čak 8 riječi bavi se tuđicama koje su s Covidom došle u hrvatski jezik.

Za grecizam pandemija predložena je hrvatska inačica velepošast, za komorbiditet subolest, za respirator dišnik ili disajnik, a za lockdown društvostaj ili obustavnik.

Hihobran je predložen za sneez protector, stakloplastično pomagalo koje štiti od kihanja i ostalih kapljičnih napada, a  riječ samoizolaciju zamijenila bi samoosama.

No, osim onih tuđica koje su se pojavile s koronavirusom, tu su i neke već duže ukorijenjene pa bi prema prijedlozima newsletter bio novosnik, regenerator obnovnik, solarna ploča suncozor, a osoba koja govori znakovnim jezikom za osobe oštećena sluha  rukozborac. Umjesto screenshotati predlaže se glagol preklikati, umjesto tabua termin zabranjenica, a pogreške brisati ne korektorom, već prebrisačem ili prebrisnikom.

Tri najbolje nove riječi bit će poznate i protumačene u drugom broju časopisa “Jezik”, a za Dane hrvatskoga jezika, sredinom ožujka i priopćene u medijima.

Ove godine neće biti javne dodjele nagrade, ali najuspješnijim će svakako pripasti njihove  diplome i novčane nagrade, iako nešto manje nego prijašnjih godina – 4.000 kuna za prvu najbolju riječ, 2.000 za drugu i 1.000 za treću riječ.

(www.icv.hr, tj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content