Svečana sjednica Stožera CZ OBŽ: Obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj

Otvorenjem izložbe fotografija tematski vezanih uz aktivnosti sustava civilne zaštite u Kulturnom centru Osijek, započelo je današnje obilježavanje Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj (1. ožujka 2021. godine). Potom je u Velikoj vijećnici OBŽ u Osijeku održana svečana sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

U ime župana Ivana Anušića i djelatnika Osječko-baranjske županije, zamjenik župana Petar Lagator čestitao je i zahvalio svim pripadnicima civilne zaštite na požrtvovnom i kvalitetnom radu. Istaknuo je kako Osječko-baranjska županija nastoji što više pomoći rad svih sastavnica sustava civilne zaštite. Između ostalih potpora, prošle godine Županija im je odobrila više od četiri milijuna kuna, dok je preko EU projekta prekogranične suradnje uspjela u Našicama realizirati investiciju vrijednu 1,5 milijun eura.

Prema riječima načelnika Stožera civilne zaštite OBŽ Ivana Hampovčana ranijih godina “svoj” su dan obilježavali prigodnim vježbama i drugim aktivnostima, a ovogodišnje se obilježavanje odvija u skladu s epidemiološkim mjerama.

– Zadnjih godinu dana, počevši od 13. ožujka 2020. godine kada je evidentiran prvi oboljeli od koronavirusa na našem području, najveći teret odradilo je zdravstvo, Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, primarne zdravstvene zaštite, a osobito Klinički bolnički centar Osijek koji je bio COVID centar za pet slavonskih županija te Opća županijska bolnica Našice kao sekundarni centar. Veliki doprinos u borbi s pandemijom dali su županijski Dom zdravlja i županijski Zavod za hitnu medicinu, te Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje kao glavni koordinator, a naravno i sve ostale snage koje su sudjelovale u tim aktivnostima, od ureda civilne zaštite koji je dio Ravnateljstava CZ MUP-a, zatim policija, vatrogasci i Crveni križ. Naglašavam da su naše operativne snage, vatrogasci i HGSS te Crveni križ koji je stalno na terenu, sudjelovale i u saniranju posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke županije – istaknuo je načelnik Stožera CZ OBŽ Ivan Hampovčan.

Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec istaknuo je da snage sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije ne djeluju samo na području ove županije nego su vrlo aktivne i na drugim područjima cijele Republike Hrvatske, a po potrebi i na razini međunarodne pomoći. Naglasio je kako je sustav civilne zaštite nadopunjen i angažiranjem značajnog broja volontera.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content