Umirovljenicima u travnju veća mirovina, isplatit će se i zaostaci

Temeljem redovnog polugodišnjeg usklađivanja mirovina, od 1. siječnja aktualna vrijednost mirovine povećana je za 0.56 posto, izvijestili su iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) – prenosi poslovni.hr

Tako uvećane mirovine bit će isplaćene u travnju, s mirovinom za ožujak, zajedno s razlikom za siječanj i veljaču.

Upravno vijeće HZMO-a donijelo je odluku o aktualnoj vrijednosti mirovine (AVM), koja od 1. siječnja iznosi 69.81 kunu, na temelju službenih podataka Državnog zavoda za statistiku o stopi promjene indeksa potrošačkih cijena i prosječne bruto plaće svih zaposlenih za razdoblje od srpnja do prosinca 2020. u odnosu na prethodno polugodište.

HZMO podsjeća da je od 1. srpnja prošle godine AVM iznosio 69.42 kune.

Upravno vijeće donijelo je i odluku o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža, koja od 1. siječnja iznosi također 69.81.

Osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti sada iznosi 1598.91 kunu, a faktor osnovne mirovine 0.75.

Povećanje i najniže braniteljske mirovine

Donesena je i odluka o visini najniže mirovine hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata za 2021. godinu, koja se od 1. siječnja određuje u svoti od 2558,25 kuna mjesečno i povećava se za 0.015 posto od utvrđene proračunske osnovice, odnosno za 0.4989 kuna za svaki dan sudjelovanja u obrani Hrvatske u borbenom sektoru.

Također je usvojena odluka o osnovicama za utvrđivanje vrijednosnog boda prema osobnom činu, ustrojbenom mjestu, odnosno zvanju hrvatskog branitelja za 2020. godinu, koja će se primjenjivati na mirovine ostvarene od 1. siječnja 2021.

(poslovni.hr, foto: ilustracija, M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content