VELIKI JUBILEJ Udruga specijalne policije “Orao” Orahovica – Našice obilježila 30 godina postojanja

U Orahovici i Našicama, Udruga specijalne policije ”Orao” Orahovica – Našice obilježila je svoj veliki jubilej, 30 godina postojanja. U središte Orahovice, pred spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima, članovi udruge ”Orao” ušli su svečanim mimohodom sa zastavama na čelu, a potom je održano i polaganje u nazočnosti zamjenika župana VPŽ Darka Žužaka, povjerenika Vlade RH za Grad Orahovicu Saše Ristera, načelnika PU VPŽ Siniše Kneževića i njegovog zamjenika Nenada Križića, predsjednika HVIDRE Virovitica Mirka Poljanaca te predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa šireg orahovačkog područja.

Nakon polaganja nazočnima se obratio predsjednik udruge slavljenika, Davor Solić:

-Uspostavljanjem hrvatske samostalnosti na području Istočne Hrvatske, Slavonije, policija je bila jedina hrvatska oružana formacija koja je pored redovitih zadaća davala stanovitu sigurnost većinskom hrvatskom stanovništvu, od prijetnje srpskih terorista kao i tadašnje JNA. PU Osijek osnovala je Jedinice za posebne namjene policije tj. Antiterorističke jedinice od najboljih pripadnika iz temeljne policije kao i samih hrvatskih dragovoljaca s ovog područja. Tadašnja jedinica za Posebne namjene PU bila je stacionirana na više lokacija. U sjedištu PU u Osijeku jedinica je brojala 120 djelatnika, u Ðakovu 50 te u Našicama i Orahovica po 30. Specijalna jedinica policije ”ORAO” vod u Našicama i Orahovici ustrojen je 06.03.1991. godini te je kroz navedenu jedinicu tijekom Domovinskog rata prošlo 250 pripadnika specijalne policije, što aktivnih što pričuvnih sastava MUP RH. Specijalna jedinica policije ”Orao” vod Orahovica i Našice sudjeluje u prvoj akciji “Borovo selo”. U noći s 1. na 2. svibnja 1991. godine dvije policijske ophodnje obavljale su izviđanje na cesti Borovo – Dalj te je na njih zapucano iz privatne kuće. Pri obavljanju dužnosti dvojica policajaca su ranjena te zarobljena od strane srpskih pobunjenika dok su se dvojica također ranjenih, vozilom uspjeli izvući. Sudjelovali smo u svim hrvatskim vojnim operacijama,””Otkos 10”, ”Papuk-91′, Medački Džep te imali više nego aktivna borbena djelovanja na Velebitu, od Gospića- ”Visočice” i sve do Zadra i Zadarskog zaleđa gdje borbeno djelujemo i u VRA ”Poskok 1” i ”Poskok 2” te u akcijama na Dubrovačkom području. Veliki dio pripadnika ove Specijalne jedinice policije sudjelovao je i u najvećim vojno-redarstvenim operacijama i simbolima Domovinskog rata u hrvatskoj povijesti, akcijama ”Bljesak ” i”Oluja”. Današnji jubilej posvećujemo našim poginulim i umrlim suborcima te svim poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu – rekao je Solić.

Povjerenik Saša Rister čestitao je udruzi ”Orao” veliki jubilej rekavši:

-Specijalna policija je među prvima krenula u borbu za slobodnu i neovisnu Hrvatsku i time vam nikada neće biti dovoljno reći hvala. Posebno vam se zahvaljujem što ste više nego aktivni i promicanju istine i čuvanju uspomene na Domovinski rat i što educirate mlade o toj istini koju oni moraju znati. Neka je vječna slava i hvala svim vašim poginulim i umrlim suborcima – rekao je Rister.

Nakon Orahovice počast poginulim braniteljima u sklopu obljetnice, odana je i u Našicama ispred križa kod Crkve svetog Antuna Padovanskog, a potom je i služena sveta Misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje.

Kako je zaključio predsjednik Solić, ovo je samo početak obilježavanja ove velike obljetnice specijalne policije:

-S obzirom na odluke Stožera Civilne zaštite RH i preporuke HZJZ , daljnje aktivnosti obilježavanja predviđene su kroz travanj i svibanj, a bit će održana svečana akademija uz izlaganje ratnog puta postrojbe, predstavljanje foto-monografije ”Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990-1996”, proslava ”30 godine Specijalne policije ”ORAO” Orahovica- Našice” te otvaranje Edukacijske dvorana u prostorijama Udruge u sklopu spomen sobe ”Specijalna policija u Domovinskom ratu” u Orahovici, što je sufinanciralo Ministarstvo hrvatskih branitelja – zaključio je Solić. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content