Andreja Puškadija, vlasnica OPG-a iz Zvonimirovca: VIDRA nam je puno pomogla, zahvaljujući njima prošli smo mjeru i dobili bespovratna sredstva

Tijekom jučerašnjeg (utorak) obilaska općine Čađavica, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, uz načelnika Mirka Rončevića, posjetio je OPG Andreje Puškadije u Zvonimirovcu, kojeg vode supruga Andreja, suprug Dražen, te sinovi Andrej i Filip.

Puškadije su u Zvonimirovac došli iz Zagorja. Za njih je ovo bila bogata zemlja, ali svjesni su bili kako je to zemlja koja zahtjeva rad, kako će “žuljevi donesti plodove”. Plodove im je donijela i Europska unija, u suradnji sa županijskim institucijama, VIDRA-om i Poduzetničkim inkubatorom, koji su brinuli i skrbili kada je trebalo prijaviti projekte, kako bi oni prošli i kako bi se realizirala bespovratna sredstva. I na mjeri 4.1.1. OPG Andreje Puškadije, dobilo je potporu od 203.840,65 kuna. Dodali su svojih “200 i nešto” i kupili traktor, traktorsku prskalicu i GPS navigaciju – kontroler. Upravo je taj GPS navigacija – kontroler, zanimljiva naprava. Ona brine kojom putanjom “prskate poljoprivrednu površinu”, da se ne dogodi da “po istom tragu idete triput” i pritom nepotrebno, triput više potrošite potrebnih sredstava.

m Puskadije 11

– Kada smo počinjali s OPG-om nabavili smo opremu. No, ona je već počela zastarijevati, a kroz EU sredstva dobili smo novu – podcrtava Andreja, koja taksativno zna sve. I koliko zemlje obrađuju i što sve sade. Ona, poljoprivredu ima “u malom prstu”, te dodaje.

– Bavimo se ratarskom kulturom, uzgajamo pšenicu, soju, kukuruz, uljanu repicu… Danas je s novim strojevima, puno lakše raditi. Svi zajedno radimo, suprug, ja i dvoje djece. Stariji je otvorio svoj OPG… Trenutno obrađujemo 80 hektara zemlje, od toga je 6 hektara u privatnom vlasništvu. VIDRA nam je puno pomogla. Oni su nas poticali da se prijavimo i zahvaljujući njima prošli smo na ovoj mjeri.

m Puskadije 6

Igor Andrović je o posjeti OPG-ima na području Čađavice, među kojima je bilo i OPG Andreje Puškadija, istaknuo.

– Cilj je bio obići i vidjeti koji su to izazovi i problemi pred njima, koje su njihove buduće namjere. Zadovoljan sam viđen, zadovoljan sam suradnjom naših institucija poljoprivrednicima diljem županije, a vidim kako su i oni zadovoljni.

I načelnik Općine Čađavica, Mirko Rončević, govorio je u superlativima o OPG-u Andreje Puškadije, ali, govorio je i o natječaju za državno poljoprivredno zemljište.

m Puskadije 9

– Raspisali smo natječaj za državno poljoprivredno zemljište. Općina Čađavica raspolaže sa 3.300 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Na natječaj se javilo 196 “opegeovaca”. Uskoro ćemo krenuti u procjenjivanje pristiglih prijava…

(www.vpz.hr, foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”626070″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content