I JA ZNAM, I MENE SE PITA Kantina Tehničke škole Virovitica zasjala u novom ruhu

Kantina Tehničke škole Virovitica u novom je ruhu! U potpunosti je realiziran Projekt ”I ja znam, i mene se pita – program osnaživanja učenika za aktivniju participaciju u školi i lokalnoj zajednici“

Partnerstvo Tehničke škole Virovitica i Foruma za slobodu odgoja u Projektu „I ja znam, i mene se pita“ započelo je još prošle, 2020. godine, u kojemu je škola prepoznala priliku educirati i osnažiti učenice i učenike za detektiranje problema u školskoj i lokalnoj zajednici na način da predlažu, osmišljavaju i provode projektna rješenja,  i tako postanu aktivni sudionici  u školskoj i lokalnoj zajednici.

Nakon online fokus grupa, u kojima su se istraživale potrebe i interesi učenika Tehničke škole Virovitica, održana je jednodnevna edukacija o komunikaciji, sukobima, radu u timu, volontiranju, planiranju i uspješnom prezentiranju projektnih ideja. Edukacija je rezultirala projektnom idejom Obnova kantine, koju su učenici detektirali kao nešto što im je jako važno u školi. Od dvadeset osam zainteresiranih učenika  Tehničke škole Virovitica, devet je  učenika izravno sudjelovalo u projektu  i to zbog epidemioloških mjera i činjenice da su svi sudionici trebali biti iz istoga razreda. Tako su učenici 3. razreda medicinska sestra-tehničar opće njege preuzeli projekt. Uz pomoć nastavnice Jasmine Fijala, dipl. ing., dizajnirali su  prostor te prezentirali ideju ravnatelju Ivanu Kućanu, prof. koji je ideju objeručke prihvatio i obećao financijsku pomoć i podršku u ostvarenju.

Završna aktivnost u sklopu  projekta bila je online tribina održana  8. prosinca 2020.   na kojoj su  učenice Tehničke škole Virovitica i partnerske škole X. gimnazije ”Ivan Supek”  predstavile svoje projekte na kojima su revno radili. Tehničku školu predstavljale su učenice Androniky Mandić, Klara Medved i Lea Jurišić, ravnatelj Ivan Kućan, prof., psihologinja Melita Majurec, prof. i koordinatorice u projektu Gabriela Tomljanović, prof. i Ivana Vlaisavljević, prof.  detaljno objasnivši korake koji su doveli do planiranja, pokretanja i ostvarivanja projekata u školi te prepreke  i nedoumice s kojima su se suočavali tijekom cijelog procesa.

176241597 1093903501130545 7318067997121850085 n
Foto: Tehnička škola Virovitica

Školska je kantina ovih dana u potpunosti obnovljena: nova kuhinja, police, stolovi i stolice, rasvjeta, nove podne pločice, i to sve u veselim tonovima svježe obojanih zidova. Ostalo je još nekoliko  sitnica za dotjerati – oslikati i ukrasiti zidove učeničkim radovima, osmisliti zidni sat, postaviti klima uređaj…, no glavni je posao završen.  U bliskoj budućnosti, do početka iduće školske godine, plan je i uređenje vanjskoga okoliša kantine.

Partnerstvo u projektu financijski je podržalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s 2,550.000 kn.  Budući da su građevinski i drugi radovi na kantini daleko premašili taj iznos, kako je ravnatelj Ivan Kućan na početku projekta to i obećao, škola je uz potporu osnivača Virovitičko-podravske županije u cijelosti osigurala sredstva za dovršetak projekta.

176055181 1093903781130517 1800980156794139750 n
Foto: Tehnička škola Virovitica

Radujemo se što smo u ovim izazovnim vremenima uspjeli privesti ovaj projekt samome kraju i nadamo se da ćemo svi, i učenici i nastavnici, u što skorije vrijeme moći uživati u prekrasnom prostoru i svemu onome što će kantina ponuditi.

Vjerujemo da je ovo samo početak i da će ovakvih projekata biti i u budućnosti jer se upravo ovim projektom pokazalo da učenici mogu biti važna karika u školskoj i lokalnoj zajednici te da se njihov glas može i treba čuti.

(www.icv.hr, M. Majurec)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content