IN MEMORIAM Preminuo Vinko Brođanac hrvatski branitelj i bivši predsjednik Općinskog vijeća općine Gradina

Rano jutros nakon što je jučer doživio teški infarkt u MC Vtc preminuo je Vinko Brođanac, hrvatski branitelj, istaknuti ratni zapovjednik i časnik HV te bivši predsjednik Općinskog vijeća općine Gradina.

Među prvima u listopadu 1990. godine je zadužio oružje, sudjelovao u naoružavanju domoljuba u svom selu i krenuo u obranu domovine te bio zapovijednik dobrovoljačke desetine u Brezovici. 1991. godine bio je jedan od zapovjednika postrojbi u 50. samostalnom bataljunu. Formiranjem 127. brigade, u veljači 1992. dobiva čin satnika, zapovjednik je 3. satnije u 1. bojni. Iste godine imenovan je zapovjednikom Samostalne domobranske bojne, da bi 1994. bio imenovan zapovjednikom logistike u 136. brigadi. 1995. godine imenovan je zapovjednikom Logističke satnije 81. gardijske bojne HV.

IMG 20210418 WA0002

Kao pripadnik spomenutih postrojbi sudjelovao je u brojnim akcijama i operacijama. Počevši od opkoljavanja virovitičke vojarne 21/22 siječnja 1991. godine, obrambenom djelovanju ZNG-a na području pounja kod Hrvatske Kostajnice,  pa oslobađanju karaule u Novom Gradcu (kojom akcijom je i rukovodio), oslobađanju vojarne u Virovitici te oslobađanju Bilogore, borbama na pakrackom ratištu, borbama u istočnoj posavini i sl. Za svoje doprinos u obrani Republike Hrvatske više je puta odlikovan.

Bio je osnivač Temeljnog ogranka HDZ-a Brezovica i njen prvi predsjednik. U više mandata bio je član Općinskog vijeća općine Gradina, a obnašao je i dužnost predsjednika vijeća. Bio je i vijećnik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, kao i predsjednik Mjesnog odbora Brezovica u tri mandata.

Počivao u miru.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content