KUD „SELJAČKA SLOGA“ BREZOVICA OSNOVANA DAVNE 1947. GODINE Brezovico, dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje

Daleke 1947. godine u Staroj Brezovici nadomak Gradine osnovano je Kulturno-umjetničko društvo „Seljačka sloga“. Iz tih davnih vremena u društvu čuvaju pokoju požutjelu fotografiju i zahvalnicu. U drugoj polovici prošlog stoljeća bio je prekid u radu društva, a ponovno je osnovano 1994. godine i od tada u kontinuitetu radi sve do danas. Nekada je u općini Gradina bilo puno više kulturno-umjetničkih društava, a danas je „knjiga spala samo na dva slova“ – Brezovicu i Novi Gradac.

IMG 4423

Samo naselje Brezovica, kako su nam rekli i domaćini, jedno je od najstarijih u široj okolici. To potvrđuju i zanimljivi nalazi. Naime, prilikom oranja u polju pronađeno je crkveno zvono iz XIV. stoljeća, a često za plug zapne turski buzdovan ili neki drugi uporabni predmet iz prošlih vremena. Takvi nalazi uredno su pohranjeni u Gradskom muzeju Virovitica i mogu se razgledati.

AKTIVNO PEDESETAK ČLANOVA

I Kulturno-umjetničko društvo „Seljačka sloga“ iz Brezovice ima bogatu povijest. Članovi ističu svoje brojne nastupe u Đakovu, Virovitici, Zagrebu, Šljivoševcima, Rakitovici, Mikleušu, Sladojevcima, Starogradačkom Marofu, Starom Gracu, Bušetini, Vukosavljevici, Okrugljači, ali i izvan Hrvatske, u Mađarskoj i Sloveniji. Posebno naglašavaju nastup na Đakovačkim vezovima 2005. godine, u Virovitici povodom Rokova 2003. godine te nastup u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu u okviru manifestacije „Šokadijo, nek ti ime traje“ iste godine.

IMG 8572

– Odlične odnose imamo s Hrvatima Mađarima iz Martinaca u Republici Mađarskoj, gdje smo odlazili na susrete gotovo svake godine, a zauzvrat su oni dolazili i kod nas – rekla nam je Mara Mandić.

Nažalost mladih je sve manje pa brezovčki KUD popunjava svoje redove i iz susjednih naselja Detkovca, Budakovca i Gradine.

U društvu je danas aktivno pedesetak članova. Prije su imali plesačku i tamburašku sekciju, a danas koriste snimljene materijale ili iskusnog svirača Dragutina Brođanca koji po potrebi zna itekako pomoći glazbenom ugođaju. Brezovčani na svojim nastupima najčešće izvode plesove „Tjeraj lađe“, „Pitaju nas čiji smo seljani“, „Taraban“, „Ajd na lijevo“, „Logovac“, „Sirotica“, „Kruška, jabuka“, „Oj djevojko, dušo moja“…

IMG 6406

U vremenu prije korone probe su se održavale barem dva puta mjesečno, a prije nastupa i češće. Ženske nošnje prenose se s koljena na koljeno, a muške nošnje posebno su šivane za potrebe KUD-a.

– Muške mošnje su u vlasništvu KUD-a, a ženske su od starina privatno vlasništvo – rekao nam je Dragutin Brođanac.

Za svoje potrebe KUD je prije Nove godine kupio 12 pari ženskih cipela i dva para muških čizama.

KORISTAN SVAKI PAR RUKU

– U samoj narudžbi, ali i prilikom kompletiranja prijava za natječaje za donacije puno nam je pomagala gospođa Magdalena Moslavac, a financijski veliku pomoć imamo od Općine Gradine, kao i komunalnih tvrtki Flore, Virkoma… Bez njihove pomoći društvo ne bi moglo preživjeti – rekao nam je Ivo Viljevac.

IMG 4418

KUD „Seljačka sloga“ redovito je 18 godina u Brezovici organizirao smotre folklora, ali zbog COVID-19 prošle je godine nažalost i to izostalo. Svi se nadaju da će se ove godine situacija po tom pitanju popraviti i da će početkom kolovoza moći nastaviti s tom vrijednom tradicijom.

– Nas dvije više ne plešemo, ali odrađujemo veliki posao u samoj organizacije smotri. Pripremamo i uređujemo prostor, kuhamo i pripremamo sve što je potrebno za naše brojne goste – uglas su nam rekle Marija Viljevac i Zorica Radić.

IMG 6389

U rad KUD-a prije petnaest godina uključila se Slavica Mandić, koja je iz Bosanske Posavine preko Lužana i Šibenika došla do Brezovice, ovdje se udala i ostala živjeti.

– U program KUD-a unijela sam i nekoliko pjesama iz brodskoga kraja, a osim mene u društvu su aktivne i moje dvije kćeri – pojasnila nam je Slavica Mandić.

U Brezovici se ljubav prema narodnoj tradiciji i običajima prenosi s koljena na koljeno i zato smo uvjereni su da će „Seljačka sloga“ djelovati još desetljećima.

FOLKLOROM DO SNAŽNE KONDICIJE
Umirovljenik Mato: Dok plešu, mladima se čelo znoji, a moje je suho

IMG 4432

Zanimljivu dogodovštinu ispričao nam je sadašnji predsjednik KUD-a Mato Brodjanac (74). Poznat po svojoj vitalnosti, vedrom duhu, šaljivosti i srdačnosti, a mnogim mladima i danas može biti uzor po izdržljivosti u plesu. Naime, Mato je pravi primjer kako folklor i u zlatnoj dobi čuda čini za kondiciju.

– Prije jednog nastupa u Mikleušu jedan me gospodin pitao: „Hoćete li vi, djede, izdržati?“ Nakon podužeg plesa njegovo čelo se oznojilo, a moje ostalo suho. Unatoč svojim godinama i dalje imam dobru kondiciju za ples – s ponosom nam je otkrio Mato Brodjanac.

(www.icv.hr, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content