Nakon večerašnjeg zalaska sunca ne propustite predivan prizor: Uživajte u pogledu na Venerin pojas

Iako će za mnoge biti slučajnost, ali čini se da nam ove godine planet ističe svoje ljepote za svoj dan, Dan planeta Zemlje koji se obilježava 22. travnja. Upravo jedan takav spektakularan prizor i prekrasan atmosferski fenomen, poznat kao “Venerin pojas”, bit će vidljiv odmah nakon zalaska sunca. Riječ je o ružičastomu pojasu koji je vidljiv na nebu i može se vidjeti u vedrim danima pri izlasku i zalasku sunca. Ipak, puno je intenzivniji doživljaj, a i lakše je uočljiv za vrijeme zalaska sunca zbog čega je poznat i kao “luk protiv sumraka”, piše RTL.

Dobio je ime po pojasu koji je nosila rimska božica ljubavi, a ne po istoimenom planetu. Znanstvenici tvrde kako biste ga trebali moći vidjeti dok se sunce bude spuštalo ispod horizonta na zapadu (na sjevernoj hemisferi), ako se okrenete prema istoku. Uočit ćete traku ružičasto-narančaste boje s plavom trakom ispod. Ova plava pruga, tamnija od ostalih, je zapravo Zemljina “sjena” koja se odražava na atmosferu. Čini se kako se ove obojene trake, nakon zalaska sunca, kreću prema gore zbog čega na kraju tvore luk na nebu koji je vidljiv sve do noći.

Na mjestu suprotnom od zalaska sunca može se vidjeti Zemljina sjena u porastu bilo kojeg vedrog dana koja se uzdiže istom brzinom kao i Sunce koje je na zalasku. Kako se Zemlja okreće, sunčeva svjetlost prestaje dopirati do dijelova atmosfere u blizini Zemljinog horizonta, ali na strani neba kojeje suprotno suncu. Zemljina sjena odražava se od atmosferu jer više ne odražava sunčevu svjetlost.

Luk protiv sumraka vidimo kad je Sunce tek tik ispod horizonta, ali svjetlost se i dalje probija kroz atmosferu.

S obzirom na to da crvena boja ima najdužu valnu duljinu, pojas djeluje ružičasto, zbog čega može dalje putovati dalje atmosferom. Na mjestu suprotnom točki zalaska sunca, svjetlost se raspršuje kroz gušći dio atmosfere vraćajući se do promatrača. Upravo ta pojava stvara ružičasti pojas.

Pojavljivanjem Zemljine sjene stvara se dojam da se ružičasti pojas odvaja od horizonta, naglašavajući luk, preciznije rečeno – Venerin pojas.

(rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content