Otvorena prva planinarska ruta u Baranji duga 30 kilometara: Fantastični vidici i surduci nude spoj rekreacije i turizma

Stotine hektara vinograda i šuma, polja kukuruza, žita i uljane repice atraktivni su elementi pejzaža Banskog brda visokog svega dvjestotinjak metara, koje lokalno stanovništvo zove Planina. Opće poznata kao vinogradarski kraj, Planina privlači sve više ljudi jer je odlično mjesto za šetnju zbog fantastičnih vidika i jedinstvenih surduka, a posebna je prednost blizina Osijeka.

Svi ovi elementi privukli su Planinarsko društvo Zanatlija iz Osijeka da dovrši višegodišnju zamisao trasiranja Baranjske planinarske obilaznice. Tijekom 2020. godine intenzivno su radili na uspostavi, uređenju i registraciji pri Hrvatskom planinarskom savezu tri planinarska puta: 620 (Vidikovac „Belje“ – Ćuzaheđ), 621 (Ćuzaheđ – Trojnaš) i 622 (Zmajevac – Batina), na kojima je raspoređeno 16 kontrolnih točaka Baranjske planinarske obilaznice. Obilaznica završava u Batini gdje PD Zanatlija posjeduje zemljište i vinske podrume s ciljem budućeg uređenja malog planinarskog centra otvorenog tipa s izletištem i kampom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

– Svakim novim dolaskom u Baranju, iznova me oduševi ovo prirodno bogatstvo koje imamo. Danas je Planinsko društvo Zanatlija otvorilo Baranjsku planinsku obilaznicu i na tome im čestitam. Riječ je o prvoj planinarskoj ruti u Baranji dugoj 30 kilometara i da bi ju prepješačili potrebno je oko 9 sati. Već danas su grupe planinara i rekreativaca na Banskom brdu, a siguran sam kako će upravo ova planinsko-turistička ruta uz pejzaže kakvi se rijetko gdje mogu sresti postati atraktivna gostima iz Hrvatske pa i šire – rekao je župan Anušić.

S hrpta Banskog brda za dobre vidljivosti pruža se pogled prema Mađarskoj, Vojvodini (Sombor), Osijeku i Erdutu. Najviša geodetska točka Banskog brda je vrh Kamenjak s visinom od 243m. Istu visinu ima i Odašiljač „Belje“, dok je sam odašiljač visine 222 m te ujedno i najviši antenski stup u Hrvatskoj. Obilaznica prolazi područjem općina Popovac, Draž i Kneževi Vinogradi.

Izrađen je i Dnevnik Baranjske planinarske obilaznice, autori su Đuro Conjar te Krešimir Čandrlić sa suradnicima iz PD Zanatlija. U izradu Dnevnika uključila se Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, dok su se u održavanje projekta aktivno uključili Osječko-baranjska županija i Športska zajednica Osječko-baranjske županije.

U bližoj budućnosti PD Zanatlija planira označiti šest planinarsko-turističkih šetnica koje će se nadovezivati na Baranjsku planinarsku obilaznicu i ujedno biti početak izrade kružnih pješačkih staza na području Osječko-baranjske županije.

Sve je veći broj manifestacija na Banskom brdu koji spajaju rekreaciju s turizmom: Banovo brdo Trk & bic (18.4.), 5. Deer & Bike (24.4.), Baranja Night Trail (12.6.), Wine & Walk (12.6.), biciklistička utrkta BRUT (19.6.) te Lessing – landranje baranjskom Planinom. (www.icv.hr, tj)