Slatinski Vretenci za autizam predavanjem, radionicom i osvjetljivanjem zgrade Gradske uprave

Glavna skupština Ujedinjenih naroda 2007. godine proglasila je 2. travnja Svjetskim danom svjesnosti o autizmu s ciljem skretanja javnosti na sve veći problem ovog složenog poremećaja koji se kod pojedinca najčešće razvije u prve tri godine života. Danas, kada smo postali svjesni izazova koje sa sobom nose poremećaji iz spektra autizma u svakodnevnom životu, ovaj dan obilježavamo prije svega kako bi kroz educiranje djece, roditelja, učitelja, zajednice potaknuli na prihvaćanje, razumijevanje i ljubav. Ovu, četvrtu godinu svoga djelovanja, Udruga Vretenac Slatina Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježila je s nekoliko aktivnosti:

1. Predavanje na temu: “IKT kao sredstvo podučavanja djece s teškoćama u razvoju” koje se održalo u srijedu 31.3.2021. godine u 17 sati u Poduzetničkom inkubatoru Slatina. U sklopu predavanja edukacijske rehabilitatorice Patricija Karaman i Ivana Sabolić provele su sve prisutne kroz uvođenje informacijsko komunikacijskih tehnologija (IKT) u poučavanju djece s teškoćama u razvoju, te kako pomoću istih, učenje učiniti zabavnim, svladavanje zadataka lakšim, ali isto tako progovorile su i o negativnim stranama pretjerane upotrebe IKT-a u svakodnevnom životu djece. Predavanje je bilo namijenjeno roditeljima, odgajateljima, učiteljima, kao i svima zainteresiranima, a moramo napomenuti da je održano besplatno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

2. [“Oboji svijet u plavo”] Aktivnost je kojom je zgrada Gradske uprave u petak, 2. travnja, od 19 i 30 do 21 sat zasvijetlila plavom bojom. Zašto baš plavom? Plava boja predstavlja hladnoću i nedodirljivost budući da ove osobe svoje osjećaje i unutarnje svjetove uglavnom teško prenose izvan sebe. Također, plava boja podsjeća nas da su poremećaji iz spektra autizma gotovo pet puta češći kod dječaka nego kod djevojčica.

3. Jedna od aktivnosti kampanje “Vretenci za autizam”  bila je i radionica 1.4.2021. kojom su se članovi Udruge Vretenac, Slatina (osobe s itntelektulanim teškoćama) pod vodstvom edukacijskih rehabilitatorica Patricije Karaman i Ivane Sabolić kroz različite aktivnosti pomoću ICT AAC aplikacija potaknuti na zapažanje, usvajanje i učenje a sve kroz zabavu.

Udruga Vretenac Slatina zahvaljuje se svima koji su zajedno s njima sudjelovali u obilježavanju ovog bitnog dana, ne samo za njima, nego bitnog i za cijelu zajednicu.

(www.icv.hr, adf; UOSIT Vretenac Slatina)