Stožer produljio mjere, Božinović: Iako je situacija povoljnija, to ne znači da se možemo opustiti

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je održao konferenciju za medije na kojoj je izvijestio o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

Alemka Markotić uvodno se osvrnula na jučerašnju znanstvenu platformu Europske komisije.

– Prati se trotjedni pad broja oboljelih, no još uvijek se smatra da je previsok broj oboljelih na dnevnoj bazi. Ako gledamo na kruženje varijanti virusa, preko 90 posto dokazanih u Europi je britanski soj, navela je te se osvrnula na varijantu virusa koja kruži Indijom.

– Za sada ima sedam europskih zemalja koja su identificirale bolesnike oboljele od tog soja. Odobrena cjepiva štite od te varijante naglašava.

Davor Božinović izvijestio je o novim odlukama Stožera.

– Iako je epidemiološka situacija nešto povoljnija, to ne znači da se možemo opustiti, naveo je te istaknuo kako je Stožer produžio do 15. svibnja primjenu mjera vezanih uz okupljanja, rad trgovina, javni prijevoz i ograničenja prelaska graničnih prijelaza.

Platforma “CijepiSe”

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako je platforma u “pravom radu” te kako su preko nje naručeni građani koji će se cijepiti u ponedjeljak i utorak u Zagrebu.  Naglasio je kako platforma funkcionira, no da do problema dolazi kada podaci nisu adekvatno upisani.

– Ponovit ću svim cjepiteljima da moraju adekvatno unositi cijepljenje osobe – naveo je.

– Platforma služi za bilježenje interesa građana za cijepljenje. Nama je cilj doći do onih koji nisu iskazali interes. Mi smo pred najvažnijim zadatkom, a to je doseći adekvatnu razinu procjepljivanja, rekao je govoreći o evidencijama koje liječnici opće medicine moraju sastaviti.

– Što se tiče uloge primarnih liječnika, njihov trud je velik i nevjerojatan i ja im se zahvaljujem kao i bolničkim liječnicima. Jedino zajedničkim naporom možemo dosegnuti ciljeve. Žao mi je što je netko preopterećen, molim za još jedan mali ‘support’ i pomoć da dođemo do svih koji nisu iskazali interes za cijepljenje građana.

– U ovom trenutku, nismo razmišljali o uvođenju radne obveze. To je krajnja opcija. Međutim, izdana je uputa o mjeri potrebe sudjelovanja djelatnika u ovom važnom procesu. Lokalni koordinatori imaju, ili će napraviti, raspored za peti i šesti mjesec – zaključio je Beroš.

Preporuke za izbore

– U ovom trenutku naše epidemiološke situacije ne bi bilo primjereno da se na skupove pozivaju izvođači ili da se dijeli hrana i piće. Smatramo da su izbori važni i da se trebaju održati, ali pod primjerenim epidemiološkim okvirom – naveo je Krunoslav Capak.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content