Upoznajte obitelj Počepan iz Rogovca: Već 30 godina sade i prodaju papriku, a zadnjih 25 se bave i prodajom cvijeća

„Svi za jednog, jedan za sve“, može vrijediti za ovu vrijednu obitelj iz Rogovca. Naime, OPG Vladimira Počepana, postoji već 30 godina i u njemu cijela obitelj pomaže, koliko tko može. U početku im je primarna djelatnost bila proizvodnja paprike.

Ona se i danas proizvodi, kako vani, tako i u plasteničkom uzgoju, na oko 30.000 četvornih metara. Proizvode oni i krastavac i rajčicu, od prošle godine tu su i „baby lubenice“, no po još nečemu su poznati.

Ovdje raste cvijeće, svih mirisa i boja. Danas proizvode sadnice više od 100 vrsta cvijeća za svačiji ukus i potrebe. S proizvodnjom cvijeća je prije 25 godina započela supruga Ankica Počepan.

Prvo je to bio hobi, a danas je ozbiljna proizvodnja. Proizvode cvijeće za balkone i terase, ljetnice za okućnice i gredice, trajnice za kamenjare. Tu je i proizvodnja seduma, sukulenata i aloe vere.

pocepan 14
Foto: K. Toplak

U petak su OPG Počepan posjetili i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, njegov zamjenik Marijo Klement i načelnik općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler. Mogli su se uvjeriti kako je to još jedan OPG na području općine Špišić Bukovice gdje svoju budućnost i budućnost svoje djece stvaraju vrijedni ljudi.

– Bogata je vrijednim ljudima Virovitičko-podravska županija. Obilazeći OPG-ove diljem VPŽ, svjedočimo tome iz dana u dan. U odnosu na prethodne dane kada smo obišli poljoprivrednike koji se većinom bave ratarstvom, na području općine Špišić Bukovica vidjeli smo plasteničku proizvodnju povrća i cvijeća na OPG-ima Komar i Počepan, kao i uzgoj i preradu kamilice na OPG-u Mareković i njihovoj tvrtki Dam. Većina njih je koristila mjere ruralnog razvoja, prijavili su projekte uz pomoć naše Razvojne agencije VIDRA i Poduzetničkog inkubatora VPŽ i rekli su nam da su im ta sredstva, a većinom je riječ o 50 posto povrata od ukupne investicije, bila velika pomoć u širenju i povećanju proizvodnje – rekao je župan Igor Andrović.

pocepan 1
Foto: K. Toplak

Načelnik Općine Špišić Bukovica, Hrvoje Miler je kazao.

– Većina stanovništva naše općine se bavi poljoprivredom. Sade se različite kulture, raširena je plastenička proizvodnja, no najpoznatiji smo po kamilici. Svjedoci smo da vanjska proizvodnja najvećim dijelom ovisi o vremenu, te se nadam da se više neće ponavljati hladno vrijeme kakvo nas je pratilo u ovom tjednu, jer mrazovi rade štetu na svim kulturama. Nadam se da će vrijeme ići na ruku poljoprivrednicima, a i mi smo tu da im pomognemo koliko god možemo uz različite potpore. Nisu to veliki iznosi, ali uvijek gledamo izaći im ususret i pomoći im koliko možemo – rekao je načelnik Miler.

(www.icv.hr, vpz.hr)

[g-gallery gid=”626397″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content