Voćari s područja tri županije zadovoljni izgradnjom RDC-a i brendiranjem proizvoda, ali nezadovoljni osiguranjem od šteta koje im nanosi mraz

S predstavnicima Voćarske zadruge Jabuka sa sjedištem u Bizovcu u ponedjeljak se sastao župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, a glavna tema radnog sastanka bio je Regionalni distributivni centar koji se gradi u eko zoni Nemetin i koji će već iduće godine biti na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima s područja Osječko-baranjske županije.

– To je neophodna investicija, ne samo voćarima već svim proizvođačima, bez koje ne mogu kvalitetno raditi i planirati svoju proizvodnju. U situaciji u kojoj ne možete skladištiti i plasirati svoju robu u adekvatnom periodu, ne možete ni akumulirati određena financijska sredstva za daljnji rast svojih gospodarstava – rekao je Hrvoje Sudar, upravitelj Voćarske zadruge Jabuka napominjući kako će RDC za voće i povrće uskoro biti dovršen zahvaljujući, između ostalog i naporima župana Ivana Anušića.

Sudar se osvrnuo i na ovogodišnju štetu voćarskih kultura od mraza.

– Teško je procijeniti kolika će biti ukupna šteta s obzirom da vrijeme još uvijek ne ide u prilog proizvodnji, međutim smatramo da kod višnje ona neće biti prevelika, dok su recimo rane sorte trešnje stradale, a velike štete sigurno ćemo zabilježiti kod šljiva. Ipak, sačekat ćemo još malo s detaljnim analizama i procjenama. Imamo i police osiguranja ali je to unazad nekoliko godina postalo malo problematično jer podižu cijene, pa je isplativost svega toga “na rubu” – objasnio je Sudar.

Prema njegovim riječima, Voćarska zadruga Jabuka jedina je takva na području Županije koja aktivno radi već punih devet godina. Okuplja tridesetak voćara s područja tri slavonske županije, a većinu svojih proizvoda plasiraju na inozemno tržište. No, kako je naglasio, u zadruzi planiraju brendiranje određenih proizvoda.

mini IMG 9904

Župan Anušić je istaknuo kako će upravo prerada voćarskih kultura i brendiranje slavonskog i baranjskog voća biti primarna zadaća vodstva novog RDC-a.

– Kao odgovor na brojne probleme koji proizvođači voća i povrća imaju, odlučili smo se na izgradnju Regionalnog distribucijskog centra koji će im pružiti organizaciju sustava proizvodnje, kvalitete, sljedivosti i konkurentnosti na tržištu. Ondje će imati mogućnost prerade i s manje kvalitetnim voćem i sa onima kojima je potrebna dodatna prerada, bilo da je riječ o pakirnici, sortirnici, sušari, proizvodnji soka, sustavu hlađenja ili ekološkoj liniji za obradu voća i povrća. Nadam se da će Centar pomoći u opstanku svim proizvođačima, ali i onima koji se u budućnosti žele baviti voćarstvom i povrtlarstvom. Svima im nudimo ruku suradnje, a u konačnici zajednički realiziramo i ovaj veliki projekt izgradnje RDC-a. Također, nadam se da ćemo nakon ovog prvog Centra nastaviti s izgradnjom i ostalih – zaključio je Anušić te zahvalio Sudaru i ostalim članovima Zadruge na izvrsnim prijedlozima za budući rad RDC i najavio nastavak suradnje sa svim zainteresiranim poljoprivrednicima s područja Županije.

(www.icv.hr, tj)

 

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content