BILOGORA 1947. NA VRHU Sveti Đurađ predvođen Funkom u efikasnom susretu otkinuo dva boda Podgorju i spustio ih na drugo mjesto

Prije samo tri tjedna nogometaši Podgorja držali su vodeću poziciju 2. ŽNL Zapad sa šest bodova prednosti nad Bilogorom i činilo se kako će bez većih problema doći do naslova prvaka. Situacija se promijenila upravo nakon derbija dvije spomenute momčadi u 17. kolu kada je susret završio bez pogodaka, ali i bez većih prigoda.

Tjedan dana kasnije Bilogora je iskoristila “kiks” Podgorja u Vukosavljevici i približila se na četiri boda zaostatka, 18. kolo donijelo je i prvi poraz Ćavarove momčadi u proljetnom dijelu prvenstva koji su im nanijeli milanovački Sokoli te se prednost spustila na samo jedan bod, a smjena na vrhu kompletirana je nakon susreta posljednjeg 20. kola. Sveti Đurađ i Podgorje u derbiju vječitih rivala odigrali su čvrstu i efikasnu utakmicu sa osam pogodaka koja je u konačnici završena podjelom bodova.

durad podgorje 1

Bolje su gosti ušli u susret i već nakon pet minuta igre došli u prednost pogotkom Matea Jurkovića koji se najbolje snašao u gužvi na vrhu šesnaesterca i spremio loptu u gornji desni kut vratara Botića. Pokušavalo je Podgorje povećati svoju prednost i riješiti utakmicu na samom otvaranju, ali bezuspješno. Udarci Tomislava Krmpotića, Jurkovića i Đureša završavali su što u rukama domaćeg vratara, što izvan okvira gola.

Prvu pravu priliku na susretu za domaću momčad iskoristio je Luka Funko. Domaći napadač primio je loptu na rubu šesnaesterca, povukao se prema sredini i neobranjivo pogodio malu mrežicu vratara Buđaka za 1:1, rezultat kojim se završilo prvih 45 minuta.

Ista situacija kao s otvaranja utakmice vidjela se na početku drugog poluvremena. U 50. minuti Jurković se našao u kaznenom prostoru domaćina i iz vrlo teške pozicije pogodio suprotni kut Botićevog gola za veselje na gostujućoj klupi. Njihovo slavlje ipak nije dugo trajalo. Svega tri minute kasnije dosuđen je udarac iz kuta za momčad Đurađa, let lopte krivo je procijenio vratar Buđak, a najbolje se na drugoj vratnici snašao iskusni Dalibor Ladović koji nije imao težak posao da iz blizine vrati stvari na početak.

durad podgorje 9

Igrala se 57. minuta kada je Funko svojim drugim pogotkom doveo Sveti Đurađ u vodstvo i unio nervozu u momčad Ivana Ćavara. Još se jednom našao sam na širokom prostoru, izborio se za udarac i pogodio nebranjeni dio mreže za 3:2. Krenuli su tada nogometaši Podgorja na sve ili ništa. Nekoliko opasnih ubačaja s boka nije iskoristio Tomislav Krmpotić čija su dva udarca glavom s desetak metara od gola završila u zaštitnoj mreži. Kada već nije išlo napadače, stvari je u svoje ruke uzeo kapetan Alen Đureš koji još jednom vraća susret u egal svojim pogotkom u 64. minuti utakmice.

Rezultat 3:3 i dalje nije bio dovoljan Podgorju za ostanak na prvoj poziciji budući da je u tim trenucima Bilogora stvorila ozbiljniju prednost na gostovanju u Vukosavljevici. U još su se težoj situaciji pronašli u 67. minuti kada je Funko kompletirao svoj “hat-trick”. Loptu je sa svoje polovice iza leđa obrane uputio Rajnović, Funko još jednom koristi svoju brzinu i u situaciji “1 na 1” smireno matira Buđaka za novo veselje na domaćoj klupi.

durad podgorje 3

Najbliže novom izjednačenju momčad u zelenim dresovima bila je 15-ak minuta prije kraja utakmice. Priliku za udarac još je jednom dobio Krmpotić, ali njegov opasan udarac odsjeda na gredi domaćeg vratara i odbija se izvan granica igrališta.

Ipak, do izjednačenja su stigli u 82. minuti. Matia Horvat našao se s loptom u šesnaestercu domaćina, izvukao se u sami kut kaznenog prostora i činilo se da od te situacije neće biti ništa, no tada domaća obrana neoprezno reagira i glavni sudac utakmice Nikola Anić opravdano pokazuje na bijelu točku. Siguran izvođač kaznenog udarca bio je Đureš.

S obzirom na epitet derbija igrala se očekivano čvrsta utakmica, ali bez težih startova sve do već spomenute 82. minute. Odmah nakon primljenog pogotka momčad Svetog Đurđa stvorila je još jednu opasnu priliku. Jedan od domaćih igrača krenuo je prema Buđakovim vratima, a tada ga grubim prekršajem s leđa zaustavlja Horvat za što je zaradio izravan crveni karton. Bila je to jedina “mrlja” na inače izuzetno korektan susret.

durad podgorje 15

U posljednjih desetak minuta igra se uglavnom odvijala na sredini terena bez većih prilika tako da je konačan rezultat utakmice ostao 4:4. Remiju se najviše može radovati momčad Bilogore koja je usprkos svim problemima u drugom dijelu sezone još jednom zasjela na prvo mjesto i sada ovisi sama o sebi. Pred njima su još dva teška susreta protiv milanovačkog Sokola na domaćem terenu i gostovanja u Svetom Đurađu, dok će Podgorje kod kuće dočekati Kladare i otići na gostovanje kod Dinama, jednoj od najboljih momčadi drugog dijela sezone.

(www.icv.hr, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”631808″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content