Jedan od najznačajnijih projekata: Gradina dobila sustav odvodnje, omogućeno je priključenje svih korisnika

Gradina je dobila sustav odvodnje. Riječ je o jednom od najznačajnijih projekata za mještane ovog naselja vrijednom više od 12,5 milijuna kuna za kojega je ovaj tjedan ishođena uporabna dozvola.

– U zemlju je ukopano gotovo 9 kilometara gravitacijskih kanalizacijskih kolektora i preko 6 kilometara tlačnih vodova sa 6 crpnih stanica. Završetkom radova omogućeno je priključenje svih korisnika Gradine na kanalizacijsku mrežu. Voda prikupljena u ovom naselju pročišćava se na već postojećem uređaju u Suhopolju – rekao je upravitelj Virkoma Damir Marenić dodavši da je projekt, zbog niza nesretnih okolnosti predugo trajao, ali su na kraju ipak uspjeli iznaći sredstva i zaokružiti cijelu financijsku konstrukciju te dovršiti projekt.

Sretan konačnom realizacijom dugoočekivanog projekta je i načelnik općine Gradina Marko Ajček.

– Mještani Gradine će konačno moći koristiti sustav odvodnje i zaista mi je drago da smo uspješno realizirali ovaj projekt. Riječ je o projektu od velike važnosti, a kojim će se osigurati bolji uvjeti za naše stanovnike i podići kvaliteta života u Gradini. Pozivam sve mještane da se jave u Virkom sa zahtjevima. Znači, od danas mještani mogu podnijeti zahtjev prema Virkomu te realizirati korištenje kanalizacijske mreže. Potreban im je izvadak iz gruntovnice, katastarskog plana te legalizirani objekt ili zahtjev za legalizaciju. Uporabna dozvola je omogućena te se mogu spojiti na kanalizacijsku mrežu – rekao je Ajček tijekom obilaska Gradine u pratnji saborskih zastupnika Josipa Đakića i Vesne Bedeković, ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica, župana virovitičko-podravskog Igora Androvića i njegovog zamjenika Marija Klementa te županijskog pročelnika za gospodarstvo i poljoprivredu Bojana Mijoka.

20210513 210530
Foto: K. Toplak

– Trenutna cijena vode bez odvodnje i pročišćivanja je 10,36 kuna, s odvodnjom i pročišćavanjem je 12,66 kuna, znači to je razlika od 2,30 kuna, međutim tko god je do sada rješavao svoju otpadnu vodu po pravilima struke izvedenih septičkih jama morao je pražnjenje izvoditi nekoliko puta godišnje i plaćati nekoliko stotina kuna te se susretati i s brojnim problemima kao što su oštećenje dvorišta, curenje te nepropisno odlaganje. Kanalizacija je prije svega ekološki prihvatljivija, usudim se reći i financijski isplativija za krajnje korisnike, a i komocija je neupitna – dodao je Marenić.

IMG 5150
Foto: K. Toplak

Realizacijom projekta kanalizacije, na području Gradine su se otvorile mogućnosti za nove projekte.

– Sve dok nismo završili s postavljanjem kanalizacijske mreže, nismo bili u mogućnosti uređivati ili graditi pješačke i biciklističke staze. Završetkom projekta stvorili su se preduvjeti za nova ulaganja – rekao je načelnik Ajček te dodao kako je započeo jedan od takvih projekata, a riječ je o izgradnji parkirališta i pješačke staze u središtu mjesta.

Parkiralište se gradi na području između zgrade Općine i Veterinarske ambulante. S obzirom na to da se na navedenoj lokaciji nalazi i pekarnica, trgovina, kao i poštanski ured, a izgradnjom kružnog toka dio parkirališnih mjesta je uklonjen, novo parkiralište prijeko je potrebno. Radovi su vrijedni nešto više od 570 tisuća kuna, a sufinancirani su sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU s 250 tisuća kuna. Radove izvode Ceste d.d. Bjelovar.

(www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content