JEDNI ZA DRUGE Mirjana Žagar: VPŽ i Grad Virovitica prepoznali su potrebe osoba s tjelesnim invaliditetom

Udruga osoba s tjelesnim invaliditetom VPŽ jedna je od onih kojima je glavni cilj izjednačavanje osoba s invaliditetom s osobama koje nemaju taj zdravstveni problem. U emisiji ICV radija Jedni za druge, predsjednica Mirjana Žagar istaknula je kako Udruga provodi razne kampanje utječući tako na kvalitetu života osoba s tjelesnim invaliditetom, od njihovog školovanja, zapošljavanja, pa do ispunjavanja njihovih redovnih potreba u svakodnevici, a popuštanje mjera COVID 19, popraćeno i ljepšim vremenskim prilikama pogoduje realizaciji mnogih njihovih planiranih aktivnosti.

– Kako je krenulo popuštanje mjera, tako razmišljamo o realizaciji svih planiranih aktivnosti, za koje, priznajem nismo mogli točno znati hoće li se održati, upravo zbog COVID 19. Prvenstveno se to odnosi na našu kampanju koju smo započeli prošle godine, ali je bila prekidana upravo zbog sigurnosnih korona mjera. Radi se o kampanji koja ukazuje na nemogućnost pristupa osoba s invaliditetom nekim javnim ustanovama – rekla je predsjednica Mirjana Žagar napomenuvši da su Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica prepoznali potrebe osoba s invaliditetom i postigli u tom smislu veliki napredak u odnosu na druge sredine.

– Kada govorimo o Virovitici, možemo vidjeti da infrastruktura uvelike ide na ruku osobama s invaliditetom, neovisno da li se radi o stazama, pješačkim prijelazima ili pristupu javnim ustanovama koje su u vlasništvu Grada. Međutim imamo dosta problema s nekim ustanovama koje nisu u Gradskom vlasništvu, tako da s razlogom stavljamo akcent na ovu našu kampanju za koju se nadam da će u dogledno vrijeme polučiti i željene rezultate. Napominjem da je Zakon o gradnji javnih objekata strogo decidiran i nalaže gradnju objekata tako da oni budu dostupni i osobama s invaliditetom, a radi se o posebnim prilazima, rampama i drugim pomoćnim sredstvima za invalide – podsjetila je Mirjana Žagar, naglasivši pritom da u navedenoj kampanji naša udruga sudjeluje i s drugim sličnim udrugama iz Hrvatske.

– Pozvane su sve udruge da evidentiraju probleme u svojim sredinama i da se promptno krene u rješavanje tih problema, jer nerješavanjem toga osobe s invaliditetom se u najmanju ruku diskriminiraju što nikako ne želimo. U tom smislu u našoj ćemo županiji pokrenuti niz aktivnosti kako bi po ne znam koji put senzibilizirali građane o izjednačavanju osoba s invaliditetom s osobama koje nemaju taj zdravstveni problem. Bit će tu više sastanaka i tribina na kojima će osim predstavnika udruga sudjelovati i predstavnici javnih ustanova i ministarstava, upravo s ciljem da se evidentirani problemi napokon riješe. Naravno, sve to popratit će i razni štandovi na kojima će biti razni edukativni materijali, ali i na kojima će biti i izloženi kreativni radovi, odnosno razne rukotvorine naših članova koji su po tome poznati ne samo u Virovitici, nego i diljem naše županije, a vjerujem i izvan nje – najavila je skorašnje aktivnosti predsjednica Udruge osoba s tjelesnim invaliditetom VPŽ Mirjana Žagar.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content