Stanje u prometu: Najveća brzina utvrđena u Starom Gracu, vozaču stiže kazna do 7 tisuća kuna i mjesec dana bez vozačke

blank
Foto: icv.hr, ilustracija

Policijska uprava Virovitičko-podravska objavila je stanje u prometu prošlog tjedna. Kako stoji u priopćenju, tijekom proteklog tjedna evidentirano je devet prometnih nesreća, tri s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe zadobile teške te jedna lakše tjelesne ozljede i šest s materijalnom štetom. U četiri prometne nesreće počinitelji su napustili mjesto događaja te su troje naknadno pronađeni, a za jednim se još traga.

Ukupno je utvrđen 331 prekršaj, od kojih 37 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 75 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 71 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 54 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 3 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane upravljanja, 3 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 3 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme isteka važenja prometne dozvole ili tehnički neispravnim vozilom, i dr.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2.31 g/kg je utvrđena u nadzoru prometa kod vozača starosti 39 godina koji je zatečen kako upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola u utorak, 11.05. u 17.48 sati u mjestu Voćin.

Najveća brzina kretanja vozila od 118 km/h utvrđena je mjernim uređajem „Gatso“, u subotu, 15. svibnja 2021. godine u 13.45 sati u mjestu Stari Gradac, DC-2, gdje je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h, tom brzinom upravljao je vozač osobnog automobila, što je za više od 30 km/h iznad ograničenja a za što je predviđena novčana kazna u iznosu od 3000 do 7000 kuna, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 1 mjesec te 3 negativna prekršajna boda.

Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl. 134. i 137. PZ 

Temeljem čl. 134. Prekršajnog zakona uhićene su dvije osobe, jedna zbog vožnje pod utjecajem alkohola a druga zbog upravljanja vozilom za vrijeme zabrane upravljanja.  Temeljem čl. 137. istoga zakona nije bilo zadržanih osoba.

Pojačane mjere i akcije

Tijekom proteklog tjedna, od 10. do 16. svibnja u sklopu aktivnosti organizacije ROADPOL vršen je pojačani nadzor teretnih automobila i autobusa, a u četvrtak, 13. svibnja od 08-11 sati proveden je  nadzor teretnih automobila i autobusa tijekom kojeg je kontrolirano 15  sudionika u prometu.

(www.icv.hr, PU virovitičko-podravska)