Uljara Ivoš iz Gornjeg Bazja proizvodi vrhunska bučina ulja s oznakama „Hrvatske kvalitete“

Većini ljubitelja proizvoda od buče iz Virovitičko-podravske županije, ali i šire, već je dobro poznat OPG Luke Ivoša i njegovo bučino ulje, a sada je stigla još jedna potvrda kvalitete njegovih proizvoda – znak „Hrvatska kvaliteta“ Hrvatske gospodarske komore. Naime, riječ je o Bazijanskom hladno prešanom i Virovitičkom djevičanskom bučinom ulju koji su tako dobili priznanje, a ujedno i jamstvo da je riječ o proizvodima koji zadovoljavaju najvišu razinu kvalitete i predstavljaju vrh kvalitete u svjetskoj ponudi.

Ova ulja vrhunske kvalitete dolaze iz male uljare u Gornjem Bazju koju je Luka Ivoš pokrenuo 2015. godine.

– Nakon što smo supruga i ja 2000. godine ostali bez posla, prebacili smo se u potpunosti na poljoprivredu. I prije smo obrađivali zemlju, ali tada smo uz 20-ak hektara svoje zemlje iznajmili još 50 hektara, nabavio sam strojeve, osnovao OPG i 2007. se počeo baviti bundevama – kaže Ivoš koji se proizvodima od buče počeo baviti najviše zbog vlastitog zdravlja.

VLASTITA SREDSTVA

Kako bi stekao znanja i iskustva u proizvodnji ovih za zdravlje dragocjenih proizvoda, obišao je sve uljare u Hrvatskoj, Austriji i Češkoj. Posebno ističe kolegu Mladena iz Vidovca koji je uvijek bio tu za sva njegova pitanja. No, da bi opremio uljaru trebali su mu strojevi koje je ovaj kovinotokar gotovo sam izradio, odnosno preradio. Uspio je tako cijelu uljaru izgraditi i opremiti vlastitim sredstvima.

IMG 20210419 101012

– Što se tiče strojeva, to mi nije bio problem jer sam po struci kovinotokar, a i više od 30 godina sam radio u Rapidu na održavanju. Prenamjena strojeva stoga mi nije strana – kaže Ivoš koji sve što vidi kao primjer iz prakse lako napravi u svojoj varijanti i za svoje proizvodne potrebe.

Danas proizvodi bučino ulje, kako toplim tako i hladnim prešanjem. Ističe da mu za jednu litru čistog toplo prešanog ulja treba 3 kilograma koštica, dok je za hladno prešano ulje potrebno čak tri puta više, odnosno deset kilograma koštica. U njihovoj uljari proizvode se i ulja od suncokreta, industrijske konoplje, lana, crnog kima, sikavice, oraha, lješnjaka, kao i razna brašna te namaz od bučinih sjemenki za koje je zaslužna supruga Marijana.

IMG 20210419 102210

Osim toga, proizvode je potrebno i zapakirati, očistiti i izvagati, prosijati brašno te dostaviti do krajnjih kupaca, posao koji također obavlja gospođa Marijana. Njeno lice kupci već dobro znaju, budući da ove vrhunske proizvode prodaje i na virovitičkoj Gradskoj tržnici.

– Sve radim na klasičan način – na peći. Proces proizvodnje mora ići polako, ništa ne smije zagorjeti. Također, prije nego zapakiram koštice, moram ih očistiti i izvagati, brašno moram prosijati kako bi bilo fino i sitno, baš onakvo na kakvo su navikli naši kupci – priča nam gospođa Marijana pokazujući bučino brašno koje je prekrasne, prepoznatljive zelene boje.

ZAHTJEVNOST PROIZVODNJE

Svoje proizvode, osim na tržnici, kućnom pragu i putem interneta, dosta su prodavali i na sajmovima koji im, ističu, sada u ovo vrijeme korone nedostaju. No, ne žale se na prodaju, jer sve što proizvedu dođe do kupaca, pa uskoro planiraju i proširiti proizvodnju.

– Inače smo išli po sajmovima po cijeloj zemlji, Zagreb, Bjelovar, Osijek, Skradin, Biograd, naravno naši Agroexpo i Viroexpo. Bilo je bolje za prodaju, a i već smo bili prepoznati i ljudi su baš nas tražili. No, ne možemo se požaliti, imamo velik broj kupaca koji nam se vraćaju zbog kvalitete, neovisno o sajmovima – kaže gospodin Luka koji veliku pažnju posvećuje košticama pazeći da budu čiste, stalno suhe i na odgovarajućoj temperaturi. Kada ih stavlja u kotao, miris se širi cijelom uljarom.

KVALITETU ULJA PREPOZNALA HGK – ŽUPANIJSKA KOMORA VIROVITICA
Tajna u čistoći i svježini zbog koje ulje ima specifičnu boju, miris i okus

Kvalitetu i trud Luke Ivoša i njegove supruge Marijane prepoznala je i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Virovitica koja ih je potaknula da svoja ulja apliciraju na natječaj kako bi dobili oznaku kvalitete Hrvatske gospodarske komore.

– S HGK-om imamo dobru suradnju, njihov sam član, sufinanciraju nam sajmove, a kada nismo išli sami, oni su prezentirali naše proizvode. No, puno su nam pomogli dobiti znakove kvalitete – ističe Luka Ivoš, čiji će proizvodi bez naknade prve tri godine nositi ovu prestižnu oznaku te biti u društvu 30 proizvoda s područja Virovitičko-podravske županije koji se mogu pohvaliti ovim priznanjem.

IMG 20210419 102428

Tajna kvalitete ovih proizvoda, ističu, je u tome što je njihovo ulje uvijek svježe. Tek kada ostanu na posljednjim zalihama, otprilike na samo 20-ak litara, počinju raditi drugo. Svježina je imperativ, kao i kvaliteta ispod koje ne spuštaju vlastite standarde, a na koji su kupci već navikli i koje očekuju.

– Ako ga radim danas, za deset dana je spremno za bocu. Ulju treba između sedam do deset dana ‘da uzreli’, kako bih ga mogao pretočiti. Tek tada spremno je za bocu i tržište – ponosno kaže Luka Ivoš držeći bocu bučinog ulja s prepoznatljivom naljepnicom „Hrvatske kvalitete“.

(www.icv.hr, žđl)

[g-gallery gid=”628860″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content