Vi ste anđeli čuvari za bolesne i ranjene, vi ste srce zdravstva: Sretan vam Međunarodni dan sestrinstva

Svake godine 12. svibnja obilježava se Međunarodni dan sestrinstva kao sjećanje na dan rođenja Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva. Ona je svojim pristupom i obukom medicinskih sestara postala prepoznatljiva pružajući zdravstvenu njegu vojnicima tijekom Krimskog rata te osnovala prvu školu za medicinske sestre u Londonu po kojoj su se kasnije osnivale škole diljem svijeta. Na današnji dan želi se ukazati na nezamjenjivu ulogu medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenom sustavu i izvan njega, posebno u doba pandemije. Tim povodom glavna sestra Zavoda za hitnu medicinu Opće bolnice Virovitica Ljiljana Maljak je kazala da se od Domovinskog rata na ovamo ne sjeća tako zahtjevne godine za pružanjem medicinske pomoći kao što je to bilo u prošloj COVID 19 godini.

– Rad medicinskog osoblja, pa tako i medicinskih sestara i tehničara bilo to u bolnicama ili primarnoj zdravstvenoj zaštiti bio je za svaku pohvalu. Nije postojalo radno vrijeme i za svaku situaciju se odmah našlo rješenje i kretalo u akciju. Zdravlje oboljelih bilo je ispred našeg umora i iscrpljenosti, iznad naših obitelji, radnog vremena, novca i ostalog. Da bi spasili naše pacijente, prvenstveno smo trebali zaštiti od zaraze jedni druge. Ljudstvo je bilo podijeljeno u timove i radi sigurnosti od zaraze nije bilo međusobnog miješanja timova u timove. Za svaku sumnju ili činjenicu da je netko od ljudstva zaražen koronom, odmah se za njega našla zamjena. Ovaj važan posao nije smio stati i nije stao upravo zahvaljujući hrabrosti i požrtvovnosti onih koji su prvi dolazili u kontakt sa zaraženima i otvoreno riskirali svoje zdravlje i svoj život da bi pomogli oboljelom. To je u biti i naš posao, ali ovaj put u odista otežanim uvjetima. Stoga zahvaljujem svim medicinskim sestrama i tehničarima na velikom poslu koji su napravili i koji s obzirom na COVID 19, još uvijek rade – uputila je čestitku glavna medicinska sestra Zavoda za hitnu medicinu Ljiljana Maljak.

Čestitku povodom njihovog Dana, medicinskim sestrama i tehničarima uputila je i predsjednica podružnice Virovitičko-podravske županije Hrvatske komore medicinskih sestara Danica Husnjak Šalić, a Lidija Knapić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo u Općoj bolnici Virovitica tim povodom je istakla da nezamjenjivu ulogu u zdravstvenom sustavu i izvan njega, a posebno u ovo doba pandemije čine sve medicinske sestre i tehničari koji već drugu godinu za redom ne mogu na prikladan način obilježiti Međunarodni dan sestrinstva kako to doista i zaslužuju.

Njihovu važnost, veličinu, trud i rad naglašava i Svjetska zdravstvena organizacija, koja je 2020. i 2021. godinu proglasila “Godinama medicinskih sestara, tehničara i primalja,” a to sve govori!

Čestitkama medicinskim sestrama i tehničarima pridružuje se i ekipa ICV-a s napomenom da se možda imena tih hrabrih ljudi neće pamtiti, ali se zato njihova dijela nikad neće zaboraviti.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content