VREMENSKA PROGNOZA Stiže nam klimatološko ljeto, evo hoće li ga pratiti ljetne temperature i vremenske prilike

Uskoro nam dolazi i klimatološko ljeto, ali i dalje se nastavlja hladniji vremenski period u odnosu na klimatološki prosjek za kraj svibnja i početka lipnja. Ljubitelji ljetne „žege“ možda će u drugoj dekadi lipnja doći na svoje, ako je vjerovati trenutnim prognostičkim izračunima. 

Vremenska prognoza do kraja tjedna

Tjedan pred nama će nastaviti s izmjenom oblaka i sunca. Danas očekujemo najviše sunčanih sati pa ih iskoristite za boravak na otvorenom ili obavljanje radova.  Tijekom četvrtka do kraja dana te u noći s četvrtka na petak i tijekom petka u prvom dijelu dana, očekujemo brzo i prolazno pogoršanje vremena. Mjestimice su mogući izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom i prolazno umjerenim do jakim vjetrom.

Tijekom petka, subote i nedjelje uz umjeren do jak razvoj dnevne naoblake, sredinom dana te tijekom poslijepodneva očekujemo mjestimične pljuskove koji mogu biti praćeni grmljavinom. Očekujmo i sunčana razdoblja pa se adekvatno zaštite od umjerenog, visokog tijekom srijede i vrlo visokog UV-indeksa. 

Temperature zraka niže u odnosu na višegodišnji prosjek. Jutarnje temperature zraka od 8°C do 12°C. Najviše dnevne od 19°C do 24°C. Vjetar slab do umjeren, tijekom noći s četvrtka na petak te tijekom subote i nedjelje na udare i jak sjevernih i sjeveroistočnih smjerova.

Tjedan pred nama

U tjednu pred nama ulazimo u klimatološko ljeto koje nam dolazi 01. lipnja. Vremenski uvjeti polako će poprimati ljetna obilježja. Postupno toplije i sunčanije. Do kraja tjedna „vozimo“ do 30°C. I dalje će uz dnevni razvoj naoblake postojati mogućnost za izolirane i mjestimične kratkotrajne nestabilnosti u vidu kratkotrajne kiše ili gdje kojeg grmljavinskom pljuska.

(www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content