Ako nemate ove dokumente u autu, prijeti vam kazna do 1000 kuna

blank
Foto: icv.hr, ilustracija

este li sigurni da znate koje vam sve dokumente policija može zatražiti, a za koje biste mogli platiti novčanu kaznu u slučaju da ih nemate? Za one koji nisu sigurni, portal Automobili.hr objavio je kratak podsjetnik, prenosi Večernji.hr.

Kaznu tako možete platiti ako nemate vozačku dozvolu, prometnu dozvolu, potvrdu o osiguranju vozila i Europsko izvješće o nesreći.  Ako vozite bez vozačke dozvole ili potvrde o podnesenom zahtjevu za izdavanje vozačke dozvole ili je pak ne pokažete na zahtjev policijskog službenika, to bi vas moglo stajati 300 kuna kazne. Nadalje, ako ne predočite policu osiguranja vozila prijeti vam kazna od 300 do 1.000 kuna.

Ono što mnogi često zaboravljaju je da za ostavljanje prometne dozvole u vozilu također možete biti kažnjeni. Propisana kazna za taj prekršaj je 300 kuna. Od 300 do 1.000 kuna kazne dobit će i vozač vozila koji na zahtjev ovlaštene službene osobe ne predoči Europsko izvješće o nesreći (Zakon o obveznim osiguranjima u prometu čl. 66. st. 2.), a potencijalna kazna vozačima prijeti i ako se od vozača zatraži Potvrda eko testa, a nema je.

No slične zahtjeve, ali i drugačije kazne imaju i u drugim europskim državama, tako da po tom pitanju Hrvatska nije izuzetak. 

(vecernji.hr, automobili.hr)