Dan Udruge voćara i vinogradara Našice uz ocjenjivanje voćnih rakija i likera: Najbolju travaricu pravi Ivan Novak iz Našica

U Društvenom domu u Zoljanu jučer (četvrtak) je obilježen Dan Udruga voćara i vinogradara Našice, a u sklopu proslave održana je godišnja skupština te su proglašeni rezultati XIV. lokalnog i VI. međužupanijskog natjecanja u kvaliteti voćnih rakija i likera “Našice 2021.” pod pokroviteljstvom gradonačelnika Krešimira Kašube koji je i nazočio proslavi.

Izvješće o radu podnio je predsjednik Udruge Darko Cerovski koji je istaknuo kako je proteklo razdoblje bilo izuzetno teško za proizvođače jer ih je uz globalnu pandemiju koronavirusom, pogodio i mraz.

– Štete su ogromne, jedan dio nasada je stradao sto posto, no to na žalost nije bilo dovoljno za proglašenje elementarne nepogode. Proizvođači nisu zaštićeni ni policama osiguranja za koje plaćaju visoke premije, a one u konačnici ne pokrivaju štetu. Što reći kad jedan voćar koji je imao u berbi 15 do 20 radnika, sada voće bere sam. To sve govori, istaknuo je Cerovski iznoseći probleme koji muče voćare i vinogradare ne samo našičkog područja već i šire.

Predsjednik udruge zahvalio je gradonačelniku Krešimiru Kašubo bez čije potpore rad Udruge ne bi bio prepoznat u tom opsegu te izrazio nadu u buduću dobru suradnju.

-Moram napomenuti kako je gradonačelnik gospodin Krešimir Kašuba pokrovitelj i ovog XIV. po redu ocjenjivanja voćnih rakija i likera. Mi ćemo kao i do sada opravdati svaku kunu koju udruga bude dobila i uložiti je u edukaciju naših članova kako bi usavršili svoju proizvodnju i na tržište dali što kvalitetnije proizvode. Nadamo se da ćemo u buduće moći normalno djelovati i posjećivati sajmove te učestvovati na raznim manifestacijama. Puno toga nismo mogli realizirati u prošloj, a ni u ovoj godini, barem do sada. Želim se na kraju zahvaliti na suradnji svim suradnicima, članovima upravnog i nadzornog odbora kao i članovima udruge koji su dali svoj doprinos i potporu da ova Udruga bude jedna od najprepoznatljivijih u Gradu – istaknuo je za medije Cerovski.

Uz gradonačelnija Kašubu koji je uz zahvalu, Udruzi zaželio kvalitetan budući rad, prisutnima su se također obratili i voditelj Službe za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Područne jedinice Osijek Ministarstva poljoprivrede Ivica Lovrinčević, te predstavnici udruga s kojima Voćari i vinogradari imaju dugogodišnju suradnju.

Na samom natjecanju u kvaliteti voćnih rakija i likera ocjenjivalo se 59 uzoraka rakija te 80 uzoraka likera. Sveukupnim pobjednikom proglašen je Ivan Novak sa svojom rakijom travaricom koja je osvojila maksimalnih 100 bodova.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content