Novi osječki gradonačelnik krenuo u realizaciju obećanog: Nakon subotnjeg avio tretiranja, danas nova bitka s komarcima

blank
Foto: Grad Osijek/Pixabay

U cilju što uspješnijeg preveniranja najezde komaraca, osječki gradonačelnik Ivan Radić donio je odluku o nastavku tretiranja odraslih komaraca sa zemlje.

Nakon sjevernog i sjeveroistočnog dijela Grada Osijeka, “zaprašivanje” će se provesti danas (ponedjeljak), na području zapadnog dijela grada od Tvrđe, Vijenca I. Meštrovića do Josipovca i Višnjevca, uključujući sjeverni zeleni pojas na desnoj i lijevoj obali Drave, područje Halaševa, kao i Retfale, Gornjeg grada, Industrijske četvrti, te Tenje i Klise na ukupnoj površini od 2.690 hektara.

Uzimajući u obzir djelovanje tijekom proteklog vikenda, s ovim novim adulticidnim tretmanom će se u kratkom vremenu pokriti gotovo cijeli Grad. Sve aktivnosti se odvijaju u skladu s preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Cijena najavljenih tretmana je ukupno 275.725 kuna. 

Dosad je na području grada Osijeka, na površini od 305 hektara, provedeno 14 larvicidnih tretmana suzbijanja ličinki, jedan avionski tretman suzbijanja odraslih komaraca na površini 1300 hektara za sprječavanje ulaska tek izletjelih komaraca iz Kopačkog rita, te 2.805 hektara adulticidnih tretmana sa zemlje u istočnom dijelu grada.

Iz Gradske uprave još su jednom podsjetili kako urbanom karakteru komaraca za razmnožavanje pogoduju vodene površine unutar dvorišta i u blizini stambenih objekata, te istaknuli preventivne radnje kojima se može djelovati na smanjenje razmnožavanja komaraca.

– Molimo sugrađane za suradnju u okviru koje bi trebali: 

redovito uklanjati otpad i nepotrebne predmete u kojima se nakuplja voda (stare auto-gume, limenke, kante, lonce, bačve i druge posude),

prekriti, okrenuti naopako, spremiti u zatvoren prostor ili na neki drugi način spriječiti nakupljanje vode u posudama koje se ne koriste,

vaze za cvijeće ispuniti vlažnim pijeskom kako se u njima ne bi nakupljala voda,

spremnike za vodu zaštititi poklopcima, gustim mrežama ili folijama,

očistiti začepljene krovne i podne žljebove i sifone kako se u njima ne bi nakupljala voda,

jednom tjedno mijenjati vodu u posudama na otvorenom oko kuće (tanjuri ispod posuda za cvijeće, pojila za životinje, posude za zalijevanje i druge posude),

održavati urednima zelene površine s korovima i visokom travom,

spriječiti dugotrajno zadržavanje vode na gradilištima,

održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje otpadnih voda,

gustim mrežama zatvoriti oduške septičkih jama,

postaviti najlonske folije (tende, cerade) na način koji onemogućava zadržavanje vode na njima,

u vulkanizerskim radionicama i skladištima guma na otvorenom treba, ako je moguće, držati gume u zatvorenom prostoru, natkriti gume koje su na otvorenom, prazniti vodu iz guma, složiti gume u oblik piramide i zaštiti ih nepropusnom folijom – istaknuli su iz Grada.

Pravovremeno izdavanje i provođenje preporuka unutar svih jedinica lokalne samouprave učinkovito će svesti problem komaraca na minimalnu razinu. Jedino zajednička suradnja protiv komaraca, inzistiranje na biološkim larvicidnim tretmanima, financiranje iz više izvora i svih proračuna općina i gradova, može osigurati sinergijski učinak i zadovoljavajući rezultat, te očuvanje zelene županije, dodaju iz Grada Osijeka, koji je ove godine osigurao 3,1 milijuna kuna za tretmane suzbijanja komaraca.

(www.icv.hr, tj)