Održana druga sjednica Općinskog vijeća Lukač: U planu izgradnja mjesnog doma i trga u Lukaču

U utorak navečer u društvenom domu u Gornjem Bazju održana je druga sjednica Općinskog vijeća Općine Lukač. Na početku sjednice donesena su rješenja o izboru: Odbora za statutarno – pravna pitanja, Odbora za mjesnu samoupravu, Povjerenstava za procjenu štete od elementarnih nepogoda, Odbora za dodjelu javnih priznanja, Povjerenstva za raspolaganje nekretninama vlasništvu Općine Lukač i Komisije za dodjelu stipendije Općine Lukač.

Donesene su odluke o osnovici i koeficijentu za obračun plaće načelnika Općine Lukač i o materijalnim pravima načelnika za vrijeme profesionalnog obavljanja dužnosti. Donesen je zaključak o prihvaćanju izvješća o stručnom nadzoru proljetnog dijela sistematske preventivne deratizacije Općine Lukač u 2021 godini.          

– Danas smo donijeli zaključak o prihvaćanju Izvješća o obavljenoj financijskoj reviziji Općine Lukač za 2020. godinu. Općina Lukač prije šest godina također je dobila bezuvjetno financijske revizije o svom poslovanju, a svake godine Javni institut je dao ocjenu pet za poslovanje naše Općine. Ovo je velika zasluga djelatnika Općine Lukač posebice Jedinstvenog upravnog odjela Općine Lukač i žena koje tamo rade. Općina Lukač u svakom svom segmentu radi prema važećim propisima i pravilima bez propusta, što je potvrdilo ovo revizijsko izvješće – naglasio je načelnik Đuro Bukvić.

Vijećnici su jednoglasno donijeli zaključak o prihvaćanju Izvješća o obavljenoj financijskoj reviziji Općine Lukač za 2020. godinu. Pod točkom razno načelnik je izvijestio vijećnike o djelovanju Općine Lukač u posljednje vrijeme. Sukladno novom Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi načelnik je za svog zamjenika imenovao Josipa Kučana.

Završena je energetska obnova mjesnog i sportskog doma u Terezinom Polju, završen je park u Breziku, pri kraju je završetak mjesnog i vatrogasnog doma u Turanovcu, nakon čega slijedi asfaltiranje prostora ispred istog objekta u Turanovcu. Pri kraju je završetak parkirališta kraj groblja u Gornjem Bazju. Ove godine u planu je park u Dugom Selu Lukačkom.

IMG 9722 Custom

– Osnutkom Općine Lukač općinska uprava koristi dotadašnje prostore mjesnog doma u Lukaču za svoje urede. Stoga u narednom razdoblju, kao najveći investiciju planiramo izgradnju novog mjesnog doma i trga u općinskom središtu općine u Lukaču. U idućih dva tjedna bit će riješena građevinska dozvola. Nakon toga ćemo se javiti na natječaj Europske unije mjera 7.4, gdje želimo aplicirati za spomenutu investiciju u iznosu od milijun eura. Svu dokumentaciju odradit će razvojna agencija, gdje imamo podršku naših vijećnika Josipa Kučana i Kristine Kucljak – naglasio je u svom obraćanju vijećnicima načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić.

U nastavku je načelnik Bukvić naglasio da se sportski klubovi redovito financiraju, a očekuje se ponovna aktivacija Nogometnog kluba “Turanovac” za čiju su redovnu aktivnost predviđena redovna sredstva u proračunu. Ako to epidemiološke prilike dozvole za blagdan Snježne Gospe predviđeno je svečano otvaranje mjesnog i vatrogasnog doma u Turanovcu.
Na kraju su vijećnici dobili priliku za postavljanje pitanja.

Marijan Moslavac (HSS) ostavio je pitanje o uočenim nedostacima na domu u Turanovcu.

– Mi smo svakodnevnom kontaktu s nadzorom, a oni s izvođačima radova, pa smo sigurni, da će se uočeni nedostaci ukloniti – u svom odgovoru naglasio je načelnik Bukvić.

Vijećnik Josip Bajer (HDZ) pohvalio je općinsku upravu za pozitivna revizijska mišljenja o poslovanju Općine Lukač. Naglasio je da se u općini niti u jednom trenutku ne staje s radovima i investicijama, što će se nastaviti i u idućem razdoblju te je zaželio puno uspjeha u radu novim i starim vijećnicima.

Vijećnica Ivana Sambol (SDP) postavila je pitanje što je s izgradnjom kanalizacijske mreže na području općine.

– Izgradnja kanalizacijske mreže na području naše općine vezana je uz dvije aglomeracije. Prva obuhvaća Kapelu Dvor, Turanovac, Bušetinu i Okrugljaču, a druga Dugo Selo, Bačevac i Gradina na kolektor Suhopolje, obje su red veličina preko 100 milijuna kuna. Investicija je vezana uz planove tvrtke Virkom i susjednih općina. Čim bude raspisan natječaj Europske unije tvrtka Virkom će se javiti na njega, kako bi se projekt realizirao. Žao mi je što to već nije riješeno, jer nakon toga ide i izgradnja nogostupa i ostale infrastrukture – odgovorio je načelnik Bukvić.

Vijećnik Darko Orač (HDZ) podsjetio je da se ove godine u rujnu, uz Dan mjesnog odbora Terezino Polje, obilježava i trideseta obljetnica oslobađanja graničnog prijelaza Terezino Polje u Domovinskom ratu. Pitao je, može li se očekivati pomoć Općine u organizaciji te obljetnice?

– Općina Lukač će se pobrinuti da se spomenuta obljetnica dostojno proslavi, u skladu s epidemiološkim mjerama koje budu na snazi u tom trenutku – odgovorio je načelnik Bukvić.

Posljednje pitanje postavio je vijećnik Marijan Moslavac (HSS) vezno uz saniranje divljih odlagališta otpada na području općine Lukač.

– U većini slučajeva nepoznat je počinitelj i teško ga je pronaći, zato na sve apeliram da nam prijave svaku takvu aktivnost već u njezinom začetku. U slučaju Zrinja Lukačkog utvrđen je počinitelj i spomenuto odlagalište bit će sanirano u skoro vrijeme – naglasio je u svom dogovoru komunalni redar Robert Teskera.

(www.icv.hr, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content