Otvoren Dječji vrtić u Velikom Rastovcu, načelnik Damjan: Ovo je povijesni dan za općinu Crnac

U Velikom Rastovcu danas (ponedjeljak) otvoren je novi Dječji vrtić. Svečanosti su nazočili saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, župan virovitičko-podravski Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, načelnik općine Crnac Mato Damjan te načelnici općina Čačinci i Čađavica, Alen Jurenac i Mirko Rončević, kao Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač.

Ravnateljica zajedničkog vrtića ”Lipa” Ana Krmpotić naglasila je kao je ovo veliki dan za obitelji i djecu ovoga područja.

– Dječji vrtić u Velikom Rastovcu ima kapacitet za 20 djece, a trenutno imamo 19 upisanih. Imamo zaposlene dvije odgajateljice, jednu kuharicu i spremačicu koje brinu o svemu u vrtiću. Moram svakako naglasiti da mi u vrtiću ne odgajamo sportaše, političare ili bilo što drugo, nego djecu usmjeravamo samo da budu ljudi – rekla je Krmpotić.

Otvorenje vrtica Veliki Rastovac 4

Načelnik Mato Damjan naglasio je kako je vrijednost ovoga projekta 3,1 milijuna kuna i da je, uz određene probleme, ipak uspješno priveden kraju.

– Ovo je povijesni dan za našu općinu, dan kada našoj djeci omogućujemo normalan odgoj i obrazovanje u uvjetima kakve imaju i veće sredine. Projekt je odrađen u suradnji s agencijom VIDRA i uz pomoć Virovitičko-podravske županije te Republike Hrvatske i ovim se putem zahvaljujem županu Igoru Androviću, saborskim zastupnicima Josipu Đakiću i Vesni Bedeković i VIDRA-i te posebno Ministarstvu poljoprivrede koje je financiralo ovaj projekt u stopostotnom iznosu. Projekt je započeo za Dan općine 2019. i evo završio za naš Dan 2021. Dugo smo čekali, imali određenih problema, ali evo tko čeka taj i dočeka i presretni smo svi – rekao je Damjan.

Otvorenje vrtica Veliki Rastovac 6

Župan Igor Andrović istaknuo je kako je ovo sedmi od 11 novih dječjih vrtića koji se gradi na području županije.

– Tri nova vrtića su još uvijek u izgradnji i uskoro čekamo i njihovo otvaranje. Ovim otvaranjem ispisujemo povijest tako da gradimo budućnost našoj djeci. Ovakvi projekti znače poboljšanje kvalitete života u ovim ruralnim sredinama i znače poticaj roditeljima da imaju još više djece i na kraju krajeva ostaju na ovim područjima naših općina i županije. Ovaj vrtić ima veliki značaj za odgoj i obrazovanje djece, ali i veliki značaj za njihove roditelje koji sada imaju veliko olakšanje. Vjerujem kako će ovaj vrtić biti konstantno popunjen kao što je i sada, i ako Bog da da se javi potreba za proširenjem i nadogradnjom vrtića. Moram reći i to da pojedinci zazivaju ukidanje malih općine, a evo ova mala općina Crnac pravi je pokazatelj, da nije nje, ne bi bilo ovakvih vrijednih projekata, a još jedna važna stvar je upravo ta ušteda koju je donio prvi primjer u Hrvatskoj, udruživanje tri općine za jači rad jednog zajedničkog vrtića – rekao je župan Andrović.

Otvorenje vrtica Veliki Rastovac 7

Saborski zastupnik Josip Đakić podcrtao je kako je došao podijeliti radost u pisanju povijesti jedne male općine.

– Za sve ove vrtiće u županiji trebalo je imati vizionare u liku tadašnjeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića koji je osmislio veliki projekt vrijednosti 250 milijuna u kuna u sklopu kojeg se u cijeloj Hrvatskoj u ruralnim područjima grade i obnavljaju vrtići. Jedan od tih vrtića je i ovaj u Velikom Rastovcu u koji je načelnik Mato Damjan uložio ogroman trud i najveća su nagrada osmjesi ove djece, a mjerilo vrijednosti čovjeka i politike su baš ti uspješni realizirani projekti od Dana do Dana općine. Uz vrtiće treba svakako istaknuti da je u županiji obnovljeno ili izgrađeno preko 30 osnovnih i područnih te jedna srednja škola. To je striktna briga za djecu, odgoj i obrazovanje i slika naše županije i državnih ministarstava kako treba brinuti o svojoj sadašnjosti i budućnosti – zaključio je Đakić.

Otvorenje vrtica Veliki Rastovac 8

Otvorenje su svojim nastupom uveličala djeca Područne škole Veliki Rastovac, a na kraju objekt i sve nazočne, a posebno djecu, blagoslovio je župnik župe Svetog Ivana Krstitelja vlč. Josip Vračarić.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content