Povodom obilježavanja Međunarodnog dana arhiva 9. lipnja, Državni arhiv Virovitica priprema virtualnu izložbu

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana arhiva 2021. godine Državni arhiv u Virovitici je priredio virtualnu izložbu “Digitalno putovanje kroz vrijeme – stazama Virovitičana do hrvatske neovisnosti”.

Prošlo je 30 godina otkada je predsjednik Hrvatskoga sabora Žarko Domljan izjavio: “Rođena je država Hrvatska! Neka joj je dug i sretan život!” Bilo je to 25. lipnja 1991., kada je donesena povijesna odluka o razdruživanju od ostalih republika SFRJ. Upravo te godine na ovim se prostorima počinju odvijati događaji koji će se uvijek pamtiti u povijesti našega naroda.

Bili su to dani ponosa i prkosa, krvavi i teški dani nakon kojih je ostvaren san o slobodnoj i samostalnoj državi. Ono što je za pojedinca dom, to je za narod država. Da bi stvorio svoju državu, hrvatski narod morao je proći kroz kamenu pustinju patnje, teška iskušenja te položiti velike žrtve. U svim tim zbivanjima zapaženu ulogu imali su stanovnici Virovitice i virovitičkoga kraja. Izložbom stoga želimo podsjetiti na njihovu ulogu i doprinos tijekom 1991. jer, riječima Milana Vukovića, “Rat za Hrvatsku je započeo u Virovitici”.

Izložba, koju su realizirali djelatnici Arhiva Stanislav Artuković, prof. i Ivona Šantić, prof. nastala je na temelju digitalnih arhivskih izvora koje čuva Državni arhiv u Virovitici, a može se pogledati na službenim internetskim stranicama Arhiva putem linka.

(www.icv.hr, Državni arhiv Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content