PP Orahovica lider je proizvodnje lješnjaka ne samo u Hrvatskoj, nego i u široj regiji: Otvoreni za nove kooperante

Poljoprivredno poduzeće Orahovica zadnjih 40 godina intenzivno se bavi uzgojem lijeske i vodeći su u proizvodnji lješnjaka ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji. Trenutačna površina plantaža lijeske iznosi 520 hektara, međutim, u planu su nova proširenja. Poduzeće trenutno radi s oko 300 kooperanata, no prema riječima predsjednika Uprave PP Orahovica Saše Breznika, dobrodošli su svi koji žele surađivati.

– Poznato je da nasadi lijeske daju plodove i do 50 godina, tako da se ulaganje u proizvodnju lješnjaka i te kako isplati, a zahvaljujući kvalitetnom održavanju i savjesnosti naših kooperanata imamo jako dobre prinose. Po hektaru dobijemo od 2,5 do 3,5 tona, dok je na nekim područjima prinos još veći. Okupljamo oko sebe oko 300 kooperanata iz cijele Hrvatske, pa tako i iz Virovitičko-podravske županije, pa smo ove godine otkupili oko 250 tona i tako postigli najveći dosadašnji rezultat otkupa ovog orašastog voća od kooperanata – napomenuo je Breznik koji je tom prigodom nabrojao sve pogodnosti koje kooperantima nudi PP Orahovica.

– Moram napomenuti da je PP Orahovica registrirana i certificirana za proizvodnju i distribuciju sadnica certificirane Svake godine proizvedemo oko 150.000 sadnica lijeske, dio ostavljamo za vlastite nasade, a dio prodamo na hrvatskom tržištu, ali i u BiH, Sloveniji i Mađarskoj. Radi se o vrlo kvalitetnim sadnicama, jer se čak više od 95 posto njih primi. Osim toga po potrebi nudimo i kompletnu savjetodavnu službu preko naših tehnologa voditelja za uzgoj lijeske. Držim da smo u tom smislu vrlo napredni jer imamo ekipu koja ima veliko iskustvo u proizvodnji lijeske. Da bi u potpunosti bili informirani i educirani za konkurentno tržište, redovno posjećujemo zemlje koje su daleko odmakle u proizvodnji lijeske, a najjača od njih je Turska čija proizvodnja lijeske čini 60 posto svjetskog tržišta te kao takva i diktira cijenu ove biljke – rekao je Breznik napomenuvši da svi oni koji žele kooperirati s tvrtkom, mogu to učiniti bez bojazni, jer kompletan proces proizvodnje je pod nadzorom stručnjaka.

– Krećemo od toga da svim zainteresiranim kooperantima prezentiramo mogućnosti, troškove, na što posebno obratiti pozornost, kako pripremiti zemlju, a i odabir podneblja, proces sadnje i ostale važne činioce kvalitetne proizvodnje. Nakon što usuglasimo želje i mogućnosti kooperanata, u mogućnosti smo mu napraviti projekciju investicije, te mu dati otvorenu mogućnost za apliciranje preko raznih fondova ili samostalno financiranje. Mi ga naravno sve vrijeme podržavamo raznim oblicima savjetovanja i praćenja rasta biljke sve dok ne uđe u rod pa i kasnije. Kad god se dogodi neka nedoumica, problem ili slično, odmah se mogu obratiti na našu adresu, a mi ćemo izići na teren, odnosno u posjetu kooperantu. Osim toga, a s obzirom na to da i sami imamo nasade lješnjaka, pravovremeno obavještavamo kooperante u slučaju nekih bolesti biljke, raznih nametnika. Sve to se može vidjeti ovdje u tvrtki, ali i na našoj Facebook stranici. Naša vrata su širom otvorena za sve zainteresirane sadašnje i buduće kooperante, a mi smo sigurni da će ta suradnja rezultirati obostranom korišću i zadovoljstvom – rekao nam je predsjednik Uprave PP Orahovica Saša Breznik.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content