SIMPATIČAN PRIZOR Jato roda “gablecuje” na nogometnom igralištu Vegeška

Ovih dana prolaznici pokraj Vegeške ostali su iznenađeni prizorom u kojem je cijelo jedno jato roda zauzelo nogometno igralište. Gladne i žedne rode ondje su našle svoju “špicu” za gablec, pa se ujutro i uvečer znaju okupiti u većem broju. Građani ističu kako ih znaju viđati i po 30 na jednom mjestu.

Budući da su sportski tereni na Vegeški navodnjavani, za rode je to “hrana na pladnju”. I to zelenom, kako najviše vole. U travi se tada lako može naći obilje vrsta koje inače kao hranu traže na livadama, odnosno crvića, žaba, glista, kaže nam stručnjakinja za zaštitu prirode Tatjana Arnold Sabo iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ.

– Po svemu sudeći ovdje dolaze na doručak, a ne ‘kavu’, odnosno dolaze jesti, a ne piti na navodnjavanom terenu. Pronašli su izvor hrane i ovdje će se očito vraćati jer im odgovara. To je jedan lijep primjer suživota. Sigurna sam da je i građanima lijepo vidjeti toliko roda na jednom mjestu – sa smiješkom komentira T. Sabo. 

Rode, koje su inače zaštićena vrsta u Hrvatskoj, na nogometno igralište dolaze kad je prazno, kažu nam iz NK Virovitica. Ističu kako su se na “leteće” goste u nekoliko dana već navikli i da im ne smetaju, jer im je prizor simpatičan. Navodnjavanje rodama dobro dođe za hranu i piće, jer je trava puna glista i crvića, a blato kojeg zna biti oko golova rode koriste za građu svojih gnijezda.

Štete nema, rode “poštuju” raspored pa ne upadaju na treninge i utakmice, simpatično dodaju iz kluba. 

-Nogometaši su vam poznati kao oni koji najbolje rade na natalitetu i demografiji, pa nas ne čudi što se oko našeg igrališta skupljaju baš rode – spremno odgovaraju iz NK Virovitica.

A mi smo sigurni da će prizor jata koji dolazi na gablec još danima radovati prolaznike – barem one koji vole ustati rano, dok su mir i tišina.

(www.icv.hr, mlo, mš, foto: B. Sokele) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content