Svi ratari koji su se pridržavali propisanih agrotehničkih mjera mogu ove godine očekivati dobar urod ozimih kultura

Relativno loše vremenske prilike koje su ove godine iznenadile poljoprivrednike, vjerojatno neće imati značajniji utjecaj na urod ratarskih ozimih kultura, naravno za sve one poljoprivrednike koji su se pridržavali svih propisanih agrotehničkih mjera i provodili redovnu zaštitu svojih usjeva, rekao je viši stručni savjetnik Uprave za stručnu podršku i razvoj poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede RH Ivan Ključec. Istaknuo je da su već višegodišnji trend promjenjive vremenske prilike baš u vrijeme kada bi za optimalnu poljoprivrednu proizvodnju odgovaralo da su stabilne.

– U poljoprivrednoj proizvodnji svaka je godina specifična i složena u nekom svom segmentu, a ove godine nije zanemariva ni zbog otežanih prilika zbog epidemije COVID-19. Na ratarsku proizvodnju, epidemija nije imala pre velikog utjecaja, ali na onaj drugi, trgovački dio zasigurno je ista ostavila trag. No bilo kako bilo, treba ići dalje. Recept za uspješnu proizvodnju je mnogima jasan. Odluke ne treba donositi unaprijed nego vidjeti kako se razvija situacija pa shodno tim i djelovati i svi oni koji su tako učinili, nisu pogriješili – napomenuo je Ivan Ključec, ocijenivši sjetvu ozimih usjeva vrlo dobrom.

– Kada gledamo drugi dio 2020. i prvi dio ove godine, vremenske prilike u u optimalnim uvjetima ipak bile naklonjene poljoprivrednicima, berbe su završene u rokovima i normalnim uvjetima. Zimsko razdoblje, iako ove godine toplije, sadržavalo je dovoljno hladnog vremena da ozime kulture prođu svoje faze i da u proljeće imaju dobar potencijal. Iako su vremenski uvjeti bili solidni, bez primjene propisanih agrotehničkih mjera, a prvenstveno mjera zaštite biljaka, upravo zbog prekomjernih kišnih oborina, ne bi bilo ni uspjeha, ali sudeći po povratnim informacijama sa terena, svi oni koji su postupali u skladu s propisima, mogu očekivati dobar urod ozimih kultura. Još ako tome dodamo i najavljene otkupne cijene koje bi trebale biti veće nego prošlih godina, cijelu ovu priču možemo pozitivno zaokružiti – zaključio je viši stručni savjetnik Uprave za stručnu podršku i razvoj poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede RH Ivan Ključec.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content