Uhićeni osječki suci koje je Mamić optužio za korupciju, nakon njih uhićen i poduzetnik Drago Tadić

blank
Foto: PU osječko-baranjska

Po nalogu Uskoka, danas (srijeda) su u jutarnjim satima počela uhićenja osječkih sudaca koje je Zdravko Mamić prozvao za korumpiranost. Nešto poslije 6 sati policija se pojavila pred vratima domova sudaca Zvonka Vekića i Darka Krušlina, a oko 8 sati i pred domom suca Ante Kvesića. Policijsku akciju potvrdio je i Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik suca Krušlina.

Uskokova istraga traje od 8. listopada prošle godine, kada im je odvjetnik Zdravka Mamića poslao USB s optužbama na račun osječkih sudaca, a nakon Mamićevog javnog prozivanja sudaca sredinom ožujka, Uskok je izvijestio kako provodi provodi dodatne izvide. Nedugo nakon toga, Državno sudbeno vijeće je privremeno udaljilo suce Krušlina i Vekića sa sudačke dužnosti.

– U tijeku je kriminalističko istraživanje nad više osoba. Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija. Navedene radnje provode se u odnosu na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Za sada se može potvrditi da su uhićene četiri osobe među kojima su trojica sudaca u odnosu na koje je zatraženo skidanje imuniteta što je Državno sudbeno vijeće i odobrilo – izvijestio je USKOK o uhićenjima osječkih sudaca i poduzetnika.

Naime, uz osječke suce, oko 9:40 sati uhićen je i osječki poduzetnik Drago Tadić koji je već pravomoćno osuđen na godinu i devet mjeseci zatvora zbog sudjelovanja u pokušaju podmićivanja sudaca Vrhovnog suda RH koji su odlučivali u slučaju Branimira Glavaša.

(www.icv.hr, tj)