Završio još jedan krug prijava za subvencionirane stambene kredite: S područja VPŽ odobreno 54 zahtjeva

blank

Do 31. svibnja 2021. godine obrađeno je 3.450 zahtjeva od ukupno 4.739 koji su zaprimljeni u šestom po redu krugu prijava za subvencioniranje stambenih kredita. Odobreno je 3.300 zahtjeva, za 129 zahtjeva je zatražena dopuna, 7 zahtjeva je odbijeno a 14 podnositelja je odustalo od zahtjeva.

S područja Virovitičko-podravske županije odobreno je njih 54.

Microsoft Word Odobreni po zupanijama 31 05 2021 Fotor

– Mlade obitelji prepoznale su ovu mjeru Vlade kao kvalitetnu, a o njenoj uspješnosti najbolje govori podatak da je dosad odobreno više od 20.000 subvencioniranih kredita, dok je u istom periodu rođeno više od 3.000 djece, tako da ovdje govorimo i o demografskoj mjeri. S obzirom na veliki iskaz interesa i u ovom pozivu, mi ćemo učiniti sve da se osiguraju dostatna sredstva kako bismo s ovom mjerom mogli nastaviti i u idućim godinama – ističe ministar Darko Horvat. 

Podsjetimo, subvencioniranje stambenih kredita je program stambenog zbrinjavanja u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo te APN, pomažu pri otplati dijela stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina. Program se uspješno provodi od 2017. godine a pozivi se raspisuju jednom godišnje. Prijave na posljednji poziv bile su moguće od 29. ožujka 2021. do 14. svibnja 2021. godine.

Na poziv su se mogli prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće subvencije dobivaju oni koji kupuju stan ili kuću ili grade kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba. 
 
Ova mjera ujedno je i demografska mjera jer se za svako živorođeno/usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija produžuje za dodatne dvije godine. Također, subvencija se produžuje za dodatnu godinu po svakom djetetu u obitelji koje u trenutku podnošenja zahtjeva za subvencije nije starije od 18 godina.
 
Javnost je ovu mjeru već prepoznala kao kvalitetnu, a o uspješnosti najbolje govori podatak da je u četiri godine provođenja odobreno 20.846 subvencioniranih kredita. U obiteljima koje koriste subvencije do sada je rođeno više od 3.000 djece. 

Iz državnog je proračuna za subvencije dosad isplaćeno oko 430 milijuna kuna.

Novi poziv APN-a u planu je iduće godine, otprilike u isto ovo vrijeme. 

(www.icv.hr, mgipu.gov.hr)