Grad Donji Miholjac nastavlja borbu za čisti zrak: Bioplinari poništena izmijenjena dozvola za gospodarenje otpadom

S nesnosnim smradom koji se širi iz donjomiholjačke bioplinare, stanovnici toga područja bore se već mjesecima. Aktivisti su organizirali i mirni prosvjed i peticiju, a održana je i tematska sjednica Gradskog vijeća.

Iako su obavljeni inspekcijski izvidi, nisu utvrđene nepravilnosti u radu, a neugodan miris iz VDM Energije d.o.o. Donji Miholjac, tvrtke koja upravlja bioplinarom, pravdali su kvarom stroja za preradu sirovine.

No, za stanovnike Donjeg Mholjca konačno su stigle dobre vijesti. Naime, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Samostalni sektor za pravne poslove, prihvatilo je žalbeni zahtjev Grada Donjeg Miholjca te poništilo rješenje Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Osječko-baranjske županije, odnosno izmijenjene dozvole za gospodarenje otpadom trgovačkom društvu VDM Energija d.o.o. iz Križevaca u bioplinskom postrojenju u Industrijskoj zoni u Donjem Miholjcu.

Podsjećamo kako je riječ o predmetu u kojem se Grad Donji Miholjac žalio Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja zbog ocjene zakonitosti rješenja Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Osječko-baranjske županije od 26. svibnja 2021.. Njime je dopušteno tvrtki VDM Energija da u bioplinari u Donjem Miholjcu obavljanje djelatnosti skupljanja postupkom S i uporabe neopasnog otpada postupcima R3, R12 I R13. Također, rješenjem je dopušteno da ukupna količina svih vrsta otpada koju je u jednom trenutku dopušteno držati na lokaciji bioplinare iznosi 98,63 tone.

U obrazloženju rješenja koje je izdao Samostalni sektor za pravne poslove resornog ministarstva, navodi  se kako je rješenje o izmijenjenoj dozvoli doneseno bez da je županijski Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša obavio očevid lokacije građevine radi utvrđivanja uvjeta iz treće verzije Elaborata gospodarenja otpadom, a koji se treba uskladiti s načinom rada bioplinare te se rješenje poništava.

Iz Ministarstva navode kako Grad smatra da je neopasni otpad ‘‘agresivniji‘‘ i ‘‘onečišćeniji‘‘, i da je kapacitet od 36.000 tona trebao biti manji te da se bez rekonstrukcije bioplinare nije moglo dopustiti korištenje neopasnog otpada kao sirovine. Ministarstvo navodi da se Grad žalio i na dopuštenu ukupnu količinu svih vrsta otpada koja se u jednom trenutku može privremeno skladištiti na lokaciji bioplinare u iznosu od 98,63 tone te smatra da je bilo potrebno izraditi analizu utjecaja na okoliš.

Iz Ministarstva još napominju da se protiv rješenja može pokrenuti upravni spor.

– Predmet se vraća na ponovni postupak. Nadležni u Osječko-baranjskoj županiji dužni su ponovno sagledati sve činjenice i donijeti pravedno rješenje u ime zdravlja građana Donjeg Miholjca. Nastavljamo borbu za čisti zrak u našem gradu – izjavio je za medije gradonačelnik Goran Aladić dodajući kako im ne smeta rad bioplinare u granicama u kojima neće štetiti zdravlju građana, odnosno onako kako je radila prije nego se počelo dovoziti zagrebačko i drugo smeće.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content