U Sladojevcima održan 3. Memorijal u sjećanje na poginule hrvatske branitelje Dragu Vidu, Zorana Balića i Milana Dunkovića

blank

U organizaciji Temeljnog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Sladojevci, Gradskog odbora Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Slatine i Županijske podružnice Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Virovitičko-podravske županije, jučer je (nedjelja) održan 3. Memorijal ”Drago Vida, Zoran Balić i Milan Dunković” u sjećanje na hrvatske branitelje koji su svoje živote položili na oltar domovine.

Poslije pozdravnih riječi i intoniranja hrvatske himne te odavanja počasti svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima minutom šutnje, Memorijal je započeo polaganjem vijenaca i upaljenih lampiona ispred spomenika u središtu Sladojevaca, a nastavljen je odavanjem počasti na posljednjim počivalištima poginulih hrvatskih vitezova na mjesnim grobljima u Sladojevcima i Radosavcima. Vijence i upaljene lampione su na spomenutim mjestima položili predsjednici TO UHDDR Sladojevci Petar Derdić, GO UHDDR Slatina Željko Kolinger, ŽP UHDDR VPŽ Branko Mihoković, u ime Grada Slatine počast su odali zamjenik slatinskog gradonačelnika Ilija Nikolić i pročelnik Krunoslav Šarabok, kao i roditelji poginulih hrvatskih branitelja u čije se ime Memorijal i održao, te predstavnici i članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata i mještani.

IMG_0929U sklopu 3. Memorijal ”Drago Vida, Zoran Balić i Milan Dunković” održane su i sportske igre članova braniteljskih udruga, a natjecalo se u streljaštvu zračnom puškom, elektronskom pikadu, kartaškoj igri belot i visećoj kuglani.

U ekipnom natjecanju ”viseća kugla” pobjedu je odnijela ekipa ZUiČ HVIDR-a VPŽ, drugo mjesto pripalo je HVIDR-i Slatina, a treće TO UHDDR Bakić. Pojedinačna konkurencija istog natjecanja pripala je Franji Sterleu, ”srebro” je osvojio Marko Marković, a do trećeg je mjesta došao Damir Lacković.

Kod natjecanja zračnom puškom ekipna je pobjeda pripala ZUiČ HVIDR-a VPŽ, druga je bila ekipa TO UHDDR Sladojevci, a treća GO UHDDR Slatina. Pojedinačno je prvo mjesto uzeo Stjepan Krahulec, drugo Filip Podboj, a treće Danijel Klement.

IMG_1000U kartaškoj igri belot pobjedu je odnio dvojac Pavić-Mali iz ZUiČ HVIDR-a VPŽ, drugoplasirani su bili Prlić i Kočiš iz TO UHDDR Bakić, dok je treće mjesto pripalo Jakoviću i Jurecu iz UHDDR Krapina.

Ekipama pehare, a pojedincima medalje, uručili su zamjenik slatinskog gradonačelnika Ilija Nikolić i majka poginulog hrvatskog branitelja Milama Dunkovića, Rozalija Dunković. Veliki pehar za ukupno ekipno osvojeno prvo mjesto pripao je natjecateljima Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije, koji su najbolji bili u tri od četiri discipline.

Također, u sklopu ovog Memorijala otkrivena je spomen ploča u sjećanje na dan kada je u Sladojevcima osnovan prvi krizni štab i ustrojena prva satnija Zbora narodne garde na području tadašnje općine Podravske Slatina. Ploču su otkrili Franjo Fučkar i Pavao Sertić.

IMG_1012Svojim dolaskom ovaj su događaj uveličali trkači Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije ”Glasnici istine”, istrčavši dionicu od prve linije obrane u mjestu Mačkovci do Sladojevaca, gdje su srdačno dočekani velikim pljeskom.

Zahvalnice svim predstavnicima ekipa koje su sudjelovale u igrama hrvatskih branitelja, te ”Glasnicima istine” uručio je predsjednik GO UHDDR Slatina Željko Kolinger. Velečasni Dario Šimić je sladojevačkoj crkvi sv. Barbare služio svetu misu zadušnicu.

(www.icv.hr, adf)