Župan Andrović održao sastanak s poljoprivrednicima: Deklaracijama na proizvodima i udruživanjem poljoprivrednih proizvođača protiv uvoza nekvalitetnih proizvoda

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović uz pročelnika za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojana Mijoka i predstavnicu Ministarstva poljoprivrede Ana-Mariju Čajkulić održao je danas (ponedjeljak) u Virovitici sastanak s poljoprivrednim proizvođača s područja Virovitičko-podravske županije na kojemu se razgovaralo o problematici uvoza i distribucije otkupa povrća poljoprivrednika s područja županije.

Više o tome rekla nam je Marija Komar iz Vukosavljevice, čiji se OPG bavi proizvodnjom voća i povrća i čiji je voćnjak trešnje ove godine zbog velikog uvoza ostao neubran.

 – Osim problema s trešnjom, imamo problem i s povrćem koji se iz godine u godinu ponavlja. Apeliramo stoga na Ministarstvo poljoprivrede da nešto poduzme. Znamo da se uvoz ne može zaustaviti i da trgovački centri moraju imati robu, ali ne u ovim količinama. Tražimo da se naša roba zaštiti, da imamo neki dokaz da je to hrvatska roba, da trgovački centri ne manipuliraju s deklaracijama. Prije nekoliko godina centri su obećali da neće imati stopostotnu maržu, ali nažalost imaju je i dan-danas i mi na to ne možemo utjecati sami bez Ministarstva – kazala je Marija te naglasila da se trude uzgojiti najbolje što mogu, ali, kako kaže, vremenski uvjeti i uvoz će ih uništiti.

IMG 4650

Na problem uvoza i distribucije otkupa koji muči većinu hrvatskih proizvođača voća i povrća osvrnuo se i Tomislav Jarnjak, također iz Vukosavljevice, koji je nastojao objasniti kako je došlo do navedenog problema s otkupom.

– Generalni problem je uvoz iz trećih zemalja gdje početni inputi nisu isti. Spomenut ću, primjerice, Albaniju gdje je radna snaga jefina i dozvoljeno im je korištenje svih djelatnih tvari zaštitnih sredstava, dok je kod nas jasna FIS lista iz Europske unije koje se moramo pridržavati i samim time ne možemo obraniti svoje voće i povrće. Koristimo nekakve biološke preparate, biopredatore koji suzbijaju jednu vrstu štetnika, ali istovremeno drugu vrstu štetnika nemamo čime suzbiti – rekao je Tomislav Jarnjak, ističući da upravo takva roba dolazi na naše police i to po istoj ili čak većoj uvoznoj cijeni.

IMG 4663

Nakon što su saslušali poljoprivrednike, upoznali se s njihovim problemima, ali i njihovim prijedlozima kako im može Županija u svemu tome pomoći, župan Igor Andrović i županijski pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok kao moguće rješenje istaknuli su deklaracije proizvoda i udruživanje poljoprivrednih proizvođača.

– Jedna od ideja je da trgovački centri primaju ambalažu s domaćim proizvodima gdje će biti točno istaknuto čija je proizvodnja. Na mnogim proizvodima piše samo zemlja porijekla i kupac ne zna čiji proizvod kupuje. No, kada biste vidjeli da je proizvod OPG-a s područja Virovitičko-podravske županije ili s područja Hrvatske, vjerojatno biste kupili taj proizvod, a ne neki uvozni – rekao je župan Andrović te pritom apelirao na potrošače da bez obzira na nešto malo veću cijenu kupuju domaće proizvode koji su kvalitetniji i svježiji.

IMG 4608

Također apelirao je na potrošače da što više kupuju na kućnom pragu kako bi pomogli našoj domaćoj proizvodnji, a poljoprivrednicima je predložio da se udruže i tako budu jači i konkurentniji na tržištu.

– Proizvođačke organizacije zasigurno su budućnost poljoprivrede. Ta ideja može doći od nas, ali sama inicijativa mora doći od proizvođača. Jer, kad god smo mi kao Županija na neki način primorali proizvođače da idu u proizvođačke organizacije, moram priznati da to nije dobro završilo. Mi ćemo kao Županija pomoć u administrativnim poslovima i da zažive – rekao je župan, smatrajući da bi tako bili veći i jači te imali više mogućnosti što se tiče pregovora s trgovačkim centrima i ostalim otkupljivačima.

IMG 4692

(www.icv.hr, žđl, Foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content