Župan Igor Andrović otvorio Dravsko proljeće: Prvo mjesto za najljepše ruvo-nošnju osvojila djevojka Matea Lukačić iz KUD-a Jasen Šaptinovci

Nakon povorke folkloraša kroz Sopje, manifestacija Dravsko proljeće 2021. nastavljena je nastupima KUD-ova na pozornici iza zgrade Općine, te izborom najljepšeg izvornog ruva (nošnje). Na samom početku manifestacije, sopjanski pjevač i kantautor Antun Mikić Buco, uz pratnju članova KUD-a Podravac Sopje, izveo je nekoliko svojih pjesama, a potom je uslijedilo službeno otvaranje Dravskog proljeća 2021.

MG 8219

Sve nazočne pozdravio načelnik Općine Sopje Berislav Androš, naglasivši kako se ove godine, po prvi puta, Dravsko proljeće sufinancira kroz projekt Interreg Drava events II. iz sredstava Europske unije. Pozdrave nazočnima je uputio i partner u projektu, načelnik Općine Starin (Dravasztara) Šandor Matorić, a službeno je manifestaciju otvorio virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

MG 8228

– Sve vas ovdje nazočne srdačno pozdravljam. Uvijek je lijepo doći ovdje kod vas u Sopje. Ovaj događaj govori o tome da ima života i u ruralnim sredinama naše županije i da se uz malo dobre volje i rada može organizirati jedan ovakav veliki, hvale vrijedan događaj. Tradicija je temelj i okvir na kojem se gradi kultura, kultura bez tradicije nije kultura, a sve je to preduvjet za ostanak mladih na selu – rekao je župan Andrović i službeno otvorio Dravsko proljeće.

IMG 0781

Uslijedili su nastupi folkloraških skupina, KUD-a Podravac Sopje, KUD-a Mikleuš, Tamburaškog sastava Biseri Drave Starin (Mađarska), KUD-a Jasen Šaptinovci, Ženskog pjevačkog zbora Korijeni Martinci (Mađarska) i Udruge žena Josipovo. Između svakog nastupa, gostima i stručnom žiriju, koji su činili virovitičko-podravski župan Igor Andrović, zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, načelnik Općone Sopje Berislav Androš i načelnik Općine Starin Šandor Matorić, predstavile su se djevojke sa svojim izvornim ruvom (nošnjom).

MG 8439

Nakon podužeg vijećanja, stručni žiri je donio odluku da će ove godine titulu najljepšeg izvornog ruva ponijeti djevojka iz KUD-a Jasen Šaptinovci Matea Lukačić, drugo mjesto pripalo je Vlatki Hrgetić iz KUD-a Podravac Sopje, a treće su mjesto podijelile djevojke Kristina Gregeš Pandur iz Ženskog pjevačkog zbora Korijeni Martinci i Sandra Kraljik iz KUD-a Mikleuš. Lentu pobjednici uručio je župan Igor Andrović, a nagrade svim djevojkama koje su se natjecale za najljepše ruvo uručili su dožupan Marijo Klement, te načelnici Berislav Androš i Šandor Matorić.

Po završetku proglašenja najljepšeg ruva, za sve posjetitelje manifestacije, kao i sudionike i goste, upriličen je prigodni domjenak, voletina s ražnja. Cjelokupni program vodio je prvi glas etera ICV radija Tomislav Maloča. (www.icv.hr, ADF; Foto: D. Fišli i M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content