25 godina ljetovanja Crvenog križa Slatina: S ljetovanja na otoku Čiovu vratila se ekipa od 41 učenika i sedam odraslih

- PROMO -

U ponedjeljak, 9. kolovoza, s ljetovanja na otoku Čiovu vratila se ekipa od 41 učenika i sedam odraslih. Voditelji su bili poznati slatinski rukometni trener Vladimir Gojković Goja i ravnatelj CK Slatina Vlatko Jelenčić.

Na ljetovanju su bili učenici od 5. do 8. razreda iz sedam matičnih osnovnih škola slatinskog kraja. Budući da prošle godine nije bilo ljetovanja zbog ugroze COVIDOM-19, Crveni križ je ove godine za sedam učenika svake matične škole darovao vaučer od 1.000 kuna, a za dio učenika razliku od 500 kuna platile su njihove općine. Tako da je većina mladih ove godine ljetovala besplatno punih osam dana.

13

U kampu Crvenog križa Solin na Okrugu Gornjem domaćin je osigurao smještaj u montažnim kućicama, tri dnevna obroka koje je pripremala izvrsna kuharica Tatjana, sanitarne čvorove za dječake i djevojčice i transfer kombijima od željezničke stanice u Kaštel Starom do Čiova i natrag.

Organizator CK Slatina djeci je ponudio školu plivanja, izlete u Trogir i Split (stara jezgra i Bačvice). Ostatak vremena djeca su provodila u druženju na moru i kampu, te sklapanju novih prijateljstava i ljubavi bez mobitela. Zbog velikih vrućina nekoliko noći spavali su vani na madracima, što im je bilo novo iskustvo. Nezaboravan doživljaj bio je putovanjem vlakom koje je s presjedanjima u svakom smjeru trajalo oko 12 sati, te brodom u Split.

18

– Crveni križ Slatina počeo je s organiziranjem ljetovanja za djecu davne 1993. godine kada je ekipa od 36 djece stradalnika rata boravila na planini Krkonoše u organizaciji Češkog Crvenog križa. Veliku zahvalnost za ovu češku avanturu, kao i za ponudu ljetovanja u bivšoj vojarni Samogor na otoku Visu dugujemo sada pokojnom djelatniku HCK Danimiru Šoštarku. Kroz tri godine (1994. – 1996.) djecu Crvenog križa slali smo na ljetovanje sa slatinskim izviđačima koje je tada vodio karizmatični prof. Zdenko Samaržija Bucko. Od 1997. krećemo na Vis i za devet godina u 14 smjena 1.117 djece i mladih upoznavalo je jedan od najljepših jadranskih otoka. Trebala bi podebela knjiga za izreći sva iskustva i događaje s Visa. Iako je ljetovanje na Visu bilo moguće i za druga društva Hrvatskog Crvenog križa, samo naše slatinsko je počelo i ostalo u igri – između ostalog, rekao nam je ravnatelj CK Slatina Vlatko Jelenčić.

(www.icv.hr, adf, CK Slatina, V. Jelenčić)

16

Povezane vijesti

Skip to content