Cijeli dan gužve ispred zgrade policije u Virovitici, građani pohrlili po nove osobne iskaznice

Od danas (ponedjeljak) se primaju zahtjevi za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica druge generacije. Nove osobne sadržavat će i biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, a unutar granica Europske unije biti će jednakovrijedne putovnici. Veliki interes građana izazvao je gužve u cijeloj Hrvatskoj, drugačije nije ni u Virovitici. Popriličan red građana stvorio se od jutra ispred Policijske uprave virovitičko-podravske.

Kako je kazao resorni ministar Davor Božinović na konferenciji za medije, više od čak 2.500 građana već je podnijelo zahtjev za izdavanjem novih osobnih iskaznica.

Podsjetimo, u ponedjeljek su na snagu stupile izmjene i dopune Zakona o osobnoj iskaznici i podzakonskih propisa donesenih radi provedbe europske Uredbe o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih ispava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje.

– Želio bi podsjetiti da početkom izdavanja novih osobnih iskaznica ne prestaju važiti stare osobne iskaznice. Nove će se iskaznice izdavati na rok od 5 godina, a za starije od 70 godina na rok od 40 godina – istaknuo je ministar na konferenciji.

Osobne iskaznice prvi put će se moći koristiti i na mobitelima putem aplikacije e-osobna. Osim toga, građani bi s novim dokumentom trebali moći brže i jednostavnije prelaziti granicu i potpisivati razne dokumente putem otiska prsta. Isti dokument služi i za potpisivanje dokumenata elektroničkim potpisom.

– Osobna se izjednačava s putovnicom u kojoj su već sadržani ti elementi. To za građane znači jednostavniji i brži prolazak graničnih kontrola pri putovanju u države EU, odnosno neometan prolaz kroz vrata za elektroničku kontrolu putnika i putnih isprava u zračnim lukama – naglasio je Božinović.

Nove osobne služit će i kao zdravstvene iskaznice, u njima je integriran i matični broj osiguranika.

Nova iskaznica, nova cijena

S obzirom na nove funkcionalnosti i pojačane sigurnosne elemente osobne iskaznice, njihova cijena u redovnom postupku iznosi 100 kuna, a za osobe s navršenih 70 godina ako ne sadrže certifikate, 70 kuna. Pravilnikom se ukida posebna kategorija djece do pet godina pa će i za njih roditelji morati plaćati 100 kuna. Cijena izdavanja osobnih iskaznica u ubrzanom postupku prema novom cjeniku iznosi 195 kuna, a u žurnom postupku 500 kuna.

Moguć uzrok većim gužvama je i to što je za djecu podnošenje zahtjeva za prvu osobnu iskaznicu – danas besplatno.

– Središnji državni ured za demografiju i mlade omogućit će sredstvima da svi mlađi od 18 godina dobiju prvo vađenje, redovno vađenje osobne iskaznice, a za koje su zahtjevi podneseni na današnji dan, budu bez naknade za roditelje i skrbnike – objasnila je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

(www.icv.hr, dnevnik.hr, vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content