Postavljaju se cijevi na sustavu navodnjavanja Kapinci – Vaška II

Kako se toplinski valovi nižu jedan za drugim, gotovo kao na „tekućoj vrpci“, tako i poljoprivrednici gledaju u nebo hoće li im se „smilovati“ i podariti im kišu. U takvim uvjetima, kada smo svakodnevno sve bliže „četrdesetici“ nego 25 Celzijevih stupnjeva, upravo su sustavi navodnjavanja spas od suša i prirodnih nepogoda. Jedna takva, uzrokovanu sušom, na području Virovitičko-podravske županije, proglasili su sredinom srpnja.

No, na području Virovitičko-podravske županije, 2017. godine otvoren je prvi sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška koji se rasprostire na 1.260 hektara. Lani je pak, otvoren sustav Đolta, a ove Novi Gradac – Detkovac. Ova tri sustava navodnjavanja, nude poljoprivrednicima s područja Virovitičko-podravske županije, odnosno općina Pitomača, Špišić Bukovica, Gradina i Sopje mogućnost natapanja poljoprivrednih površina na gotovo 2.500 hektara.

navodnjavanje kapinci vaska Dva 1

Trenutno se gradi još jedan sustav, Kapinci – Vaška II., koji se rasprostire na 568 hektara. Područje na kojem će se proširiti ovaj sustav sastoji se od dva dijela – sjevernog, uz naselje Novaki, površine 128 ha, te južnog, uz naselje Višnjica, površine 440 ha. Navedeno obuhvaća područje općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja, Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška. Spojit će se na postojeći sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, natapajući se s vodom iz rijeke Drave. Na navedenom području, ovih dana postavljaju se cijevi sustava. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija. Radove izvodi Vodotehnika, a „komisionar“ između dvije strane su Hrvatske vode. Vrijednost je 30.810.125,16 kuna.

– Na ovaj način stvaramo pretpostavke za bolji život naših poljoprivrednika. Ove godine, sustav Kapinci – Vaška, bilježi triput više korisnika nego 2020. Na sustavu Đolta je navodnjavano 180 od 200 hektara, a korisnike imamo i na sustavu Novi Gradac – Detkovac, koji smo otvorili ove godine. Naši sustavi navodnjavanja, za koje smo dobili u stopostotnom iznosu europska sredstva, doprinijet će većim prinosima našim poljoprivrednicima, ali i stopiranju katastrofalnih šteta od suša na ovom području, kada se radi o godini s manje padalina, a vidimo kako su ti periodi sve češći. Sustavi navodnjavanja su nužno potrebni onima koji se bave poljoprivredom, posebno u vremenima neizvjesnih klimatskih prilika. Priroda i klimatske promjene nas uče da moramo biti spremni za nove uvjete, ali i kako imati bolje prinose. Budući da imamo idealne uvjete uz rijeku Dravu, zašto ne natapati polja kako za trenutne, tako i za buduće generacije, posebno ako se pritom dobiju bespovratna sredstva. Sve što radimo danas ostat će budućim naraštajima –  naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

navodnjavanje kapinci vaska Dva 3

Uz postojeće sustave navodnjavanja, tu su još i sustavi navodnjavanja za budućnost, Lukač, Čađavica, Zdenci i Čačinci – Crnac. Kada se sve to zbroji, na području Virovitičko-podravske županije u budućnosti će biti 9.700 hektara natapanih površina i po tome će Virovitičko-podravska županija, zasigurno biti hrvatski lider po navodnjavanim površinama.

Osim toga, prošle godine, Virovitičko-podravska županija je na svom području, prva u Hrvatskoj pokrenula i projekt „podzemnog navodnjavanja“ koje se na površini od 5 hektara, poljoprivrednika Siniše Hrgovića, već prve godine pokazalo kao odlična opcija.

– Sustav podzemnog navodnjavanja se pokazao kao pun pogodak. Prinosi su na svim kulturama 100 posto veći. Osim toga, nakon prve godine navodnjavanja, sustav mi se već isplatio. Njegova efikasnost se posebno manifestira na pjeskovitom tlu, koje je često uz rijeku Dravu – naglasio je Hrgović. (vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content