SUZE SV. LOVRE Ne propustite najbolji nebeski spektakl u godini: Evo kada će biti najvidljiviji

Kao svakog ljeta oko spomendana sv. Lovre (10. kolovoza), događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, a ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi u noći s 11. na 12. kolovoza, piše RTL.

Sveti Lovro je bio kršćanski mučenik

Izraz “suze sv. Lovre” koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao “gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!”.

U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, krijesnice i feralići.

Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju razne astronomske aktivnosti jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini teleskopima moći pogledati Saturn i Jupiter.

Uživajte u ovom nebeskom spektaklu

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni obzirom da je mladi Mjesec pa nam mjesečeva svjetlost neće smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa.

Upute Saveza za promatrače su: da nije potrebno gledati direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) jer će se tamo moći opaziti najmanje meteora, za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema, meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima.

Potrebna vam je samo prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja, pronađite si mjesto što dalje od rasvjete i uživajte u ovom nebeskom spektaklu.

(rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content