ZDRAVI KUTAK Špehar: Peludne vrijednosti što se ambrozije tiče kod nas znaju biti i do 80 puta veće od normalne, važno je pridržavati se terapije i izbjegavati ju što je više moguće

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko – podravske županije, u sljedećih nekoliko tjedana očekuje nas visoka koncentracija preludi ambrozije. To znači da će pelud kod svih osjetljivijih osoba uzrokovati simptome, a kod jako osjetljivih simptomi mogu biti vrlo teški. 

Kako bi otkrili na koje se načine možemo ”zaštititi” od peludi ambrozije i barem si malo ublažiti alergijske reakcije, razgovarali smo s Mirajnom Špehar, voditeljicom Djelatnosti za zdravstvenu ekologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok koja je gostovala u jučerašnjem izdanju emisije Zdravi kutak.

– Alergijske reakcije mogu se javiti na razne stvari, ima ih nebrojeno, a što se tiče suvremenih alergija najčešće se tu radi o alergijama na hranu, na grinje u kućnoj prašini te inhalacijske alergene. Simptomi koji se javljaju podsjećaju nas na prehladu, a ako se konkretno baziramo na ove ljetne mjesece, to možemo isključiti budući da su prehlade gotovo izuzetno rijetke u ovo vrijeme. Pojavom prvih simptoma najbolje se javiti liječniku, nakon toga određeno vrijeme provest će se u analiziranju što je zapravo uzrok simptoma, a nakon toga koristi se propisana terapija. Vrlo često ljudi smatraju da su alergije vezane uz razvoj u dječjoj dobi ili samim rođenjem, no to nije točno. Iako do 20-te ili 30-te godine niste bili alergični, nije isključeno da nećete postati. Upravo iz tog razloga Zavod za javno zdravstvo objavljuje alergijski semafor kako bi se znalo što u koje vrijeme ”vlada” te kako bi se to moglo preventirati- započela je naš razgovor Mirjana Špehar.

Kako nam kaže, vrijednosti pri kojima počinju problemi vezani uz ambroziju iznose od 20 do 30 peludnih zrnaca u volumenu zraka u 24-satnom intervalu, a što je najgore od svega, vršne vrijednosti na našem području znaju biti i do 80 puta veće.

– Ambrozija je prema bazi podataka rasprostranjena po cijeloj Slavoniji, Podravini i tako sve do Slovenije, a čak je ima i u Istri te u primorskim dijelovima. Ona je jednogodišnja biljka koja zna narasti od metar i pol do dva metra visine, rast joj počinje u svibnju, dok se vrlo visoke vrijednosti peludi ambrozije u zraku javljaju nakon 20. kolovoza. Svega 20 do 30 peludnih zrnaca u volumenu zraka u 24-satnom razdoblju mogu izazvati probleme, a na našem području vršne vrijednosti znaju dosezati i 1700 peludnih zrnaca, odnosno i do 80 puta više od normalne razine. Tek se u listopadu može osjetiti popuštanje njezinog utjecaja kada bi trebali prestati problemi s disanjem i očima, no do toga prođe i preko stotinu dana što znači da su osobe osjetljive na tu biljku svakodnevno ”bombardirane” s tvarima iz peludi gotovo tri mjeseca- dodala je.

Otkrila nam je i na koje načine možemo barem pokušati ublažiti simptome vezane uz alergiju te o čemu je potrebno voditi računa.

– Ono što možemo učiniti kako bi barem malo ublažili alergijske je izbjegavati peludna zrnca koliko god je to moguće. Najveća razina peludi ambrozije zabilježena je između 8 i 12 sati i taj bi period trebalo provoditi u zatvorenom, potrebno je smanjiti boravak u klimatiziranim prostorijama, treba se presvući nakon ulaska u kuću, oprati kosu jer pelud se taloži, također voditi brigu o kućnim ljubimcima, i njih je potrebno okupati, a ako je moguće možete se zaputiti na veću nadmorsku visinu ili možda na more gdje peludne vrijednosti nisu toliko visoke. U ovim ljetnim mjesecima često se zna dogoditi da padne kiša ili pljusak, a upravo je to najbolje vrijeme za šetnju i boravak na otvorenom za alergičare budući da je onda nema toliko u zraku- savjetovala je Mirjana, a upravo bi nam ovi savjeti trebali biti na pameti budući da će vrijednosti peludi ambrozije u tjednima koje su pred nama biti vrlo visoke.

(www.icv.hr, mra)

 

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content